ЕС и САЩ отхвърлят плановете на Ердоган за две държави в Кипър

Висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел излезе с изявление, в което призава Ердоган да спре провокацията и да се върне към диалога по кипърския въпрос. [EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE]

Брюксел и Вашингтон реагираха категорично на решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да отвори частично крайбрежния курортен град Вароша, който бе напуснат от кипърските гърци преди десетилетия, както и на предложението му за решение за две държави в Кипър.

Неговата безкомпромисна реч в северната част на разделена Никозия бе поредната стъпка към отварянето на призрачния град и бившия курорт Вароша, в нарушение на резолюциите на ООН и отхвърлено като “неприемливо“ от Европейския съюз.

“Нямаме още 50 години за губене“, каза Ердоган пред събралите се хора на парад по случай 47-ата годишнина от инвазията на страната му, която раздели средиземноморския остров.

Той имаше предвид десетилетия неуспешни усилия, ръководени от ООН, за обединяване на контролираните от кипърските гърци и турци части на Кипър.

“Не може да се постигне напредък в преговорите, без да се приеме, че има два народа и две държави с еднакъв статут“, каза той.

Върховният представител на блока за външната политика Жозеп Борел излезе с изявление, с което призовава Ердоган да спре провокацията и да се върне към диалог по кипърския въпрос, основан на “двузонна, двуобщностна федерация с политическо равенство“.

Същото предложение беше повторено от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Ердоган също изрази подкрепа за плановете на кипърските турци да отворят отново част от Вароша, като ефективно предаде контрола от турските военни и промени статуквото, в разрез с резолюциите на ООН.

“Вратите на нов период, който ще бъде от полза за всички, ще се отворят във Вароша“, каза Ердоган.

Кипърският турски лидер Ерсин Татар, който е близък с Ердоган и подкрепя решение за две държави, а не федерацията, която се търси в преговорите, водени от ООН, заяви, че първоначалните 3,5% от Вароша ще бъдат “без военен статут”.

Ердоган каза, че това показва “колко чувствително кипърските турски власти подхождат към този въпрос.” Борел обаче смята, че  всеки подобен ход е “неприемливо едностранно решение“.

Съпротива на ЕС

Сред приветствия от поддръжници с турски знамена  Ердоган обвини кипърските гърци, че “блокират всеки път към решение“ с “максималистичен подход, който е откъснат от реалността“.

Той отхвърли предупреждението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от този месец, че Брюксел “никога няма да приеме“ решение за две държави в Кипър, който е член на ЕС от 2004 г.

За разлика от тържествата на север, рано сутринта в Южна Никозия се чуха траурни сирени, за да отбележат годишнината от началото на инвазията на 20 юли 1974 г.

Турски войски завзеха северната част на Кипър в отговор на преврат в Никозия, който целеше да  присъедини страната към Гърция.

Сега островът е разделен между управляваната от кипърските гърци Република Кипър и самопровъзгласената Турска република Северен Кипър, призната само от Анкара.

“Във Вароша животът ще започне отново”, каза Ердоган на втория ден от посещението си на север, като поднови предложението за финансова компенсация за кипърските гърци, загубили имотите си през 1974 г.

“Провокация без прецедент“

Някога луксозен курорт, който е приемал холивудски знаменитости, Вароша от десетилетия е изоставен град-призрак, ограден от турски войници и държан като разменна монета в преговорите.

Турската армия възстанови обществения достъп до части от брега си миналата година, седмици преди избора на Татар.

Съветът за сигурност на ООН отговори с призив за отмяна на решението и “страните да избягват всякакви едностранни действия, които биха могли да повишат напрежението на острова“.

Ердоган посети Вароша, а този ход бе определен от Република Кипър като “провокация без прецедент“.

Оттогава голяма пътна артерия беше разчистена, а работниците бързаха да ремонтират улицата преди евентуално второ посещение.

Ердоган настоя, че действията за съживяване на града ще зачитат правата на собственост.

“Ние нямаме претенции за ничия земя, права или собственост, но никой не може да се докосне до правата на Турция или Турска република Северен Кипър”,  каза той.

Международно признатото правителство в Никозия подчерта, че Вароша е “червена линия“, и категорично осъди предишното посещение на Ердоган в Северен Кипър.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас трябва да се пристигне в Кипър в сряда.