ЕС и Украйна сключват стратегическо партньорство за суровини

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович по време на посещение на производствена площадка на титан в Украйна, 12 юли 2021 г. [European Union, 2021. Source: EC - Audiovisual Service]

Във вторник Киев ще бъде поканен да се присъедини към индустриалните алианси за батерии и суровини на ЕС. Целта е да се развие цяла верига за добив, рафиниране и рециклиране на минерали в Украйна, която да снабдява пазара на електрически автомобили и цифрово оборудване на ЕС.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович пътува до Украйна, където се очаква да подпише ново “стратегическо партньорство” за суровините с премиера Денис Шмигал.

“Решихме, че трябва да отворим нова глава в нашите стратегически отношения и това е по-тясното сътрудничество в областта на суровините, зелените и цифровите технологии”, каза Шефчович пред група журналисти в понеделник, преди да се качи на самолет за Киев.

Партньорството в областта на суровините между ЕС и Украйна има по-широко глобално значение. Докато Русия завършва строителството на газопровода “Северен поток 2”, се очаква Киев да загуби приходите си от транзита на газ. Суровините от своят страна могат да осигурят нов източник на доход за Украйна.

“Трябва да поставим срещите и дискусиите, които ще проведем днес и утре в геополитически контекст. Защото Украйна става част от европейска верига за създаване на стойност, което според мен е от стратегическо значение”, каза Шефчович.

Комисията вижда ясни възможности от сближаването в отношенията си с Украйна. Понастоящем Европа е силно зависима от вноса на ключови суровини. Китай осигурява 98% от доставките на ЕС на редкоземни елементи, ключов компонент за магнитите, които се използват в акумулаторите на електрически автомобили, смартфони и вятърни турбини.

Списъкът на ЕС за стратегически суровини е актуализиран за последно през септември миналата година и включва 30 материала, включително редкоземни метали, боксити, литий и титан.

“Има 30 от тях и 21 от тези стратегически суровини се намират в Украйна, която също добива 117 от 120 използвани в световен мащаб минерали”, каза Шефчович. “Говорим за литий, кобалт, манган, редкоземни метали – всички те са в Украйна”, обясни той.

Във вторник Киев ще бъде поканен да се присъедини към Алианса на ЕС за акумулаторните батерии, както и към алианса за суровини на блока, стартиран през септември.

Алиансът има за цел да укрепи “стратегическата автономия” на ЕС по отношение на суровините. Това ще бъде възможно като се идентифицират пречките и възможностите за инвестиции по веригата за създаване на стойност на полезните изкопаеми – от добива до преработката и оползотворяването на отпадъците. Същевременно целта е да се сведе до минимум социалното въздействие, както и това върху околната среда, обяви Комисията.

“Смятаме, че Украйна може да бъде много ценен партньор по цялата верига на стойността в тази нова екосистема, която изграждаме в целия Европейски съюз”, каза Шефчович. “Ще помогнем на Украйна да приведе своята регулаторна рамка в минния сектор в съответствие с тази на ЕС, като се ангажира с най-високите екологични, социални и управленски стандарти.”

Комисията отказа да спекулира с търговския обем на суровини, който може да бъде осигурен след сключване на новото партньорство.

“Много е трудно да се предскаже”, обясни Шефчович, като каза, че “много ще зависи как ще минат първите месеци на това тясно сътрудничество”. Променливите включват наличието на бизнес партньори в Украйна и до каква степен са готови да се ангажират по отношение на човешките права, трудовите и екологичните стандарти.

Комисията внесе регламент за батериите през 2020 г., като заяви, че Европа се стреми да изгради “най-зелените” батерии на земята, с най-високите екологични и социални стандарти.

“Всяка една батерия в ЕС ще има цифров паспорт, който гарантира, че произходът на суровините е произведен по етичен начин”, каза Шефчович. Той добави, че това изискване ще важи и за украинския бизнес.

Новото стратегическо партньорство с Украйна предоставя и финансов пакет, който включва допълнителни 750 000 евро техническа помощ предоставена от 2022 г. Украинските бизнеси и университети ще бъдат поканени да кандидатстват директно за финансиране по програмата за научни изследвания и иновации Horizon Europe. Програмата отпуска 125 милиона евро за изследвания на батерии и повече от 1 милиард евро за водородни технологии.

Представители на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също са поканени да се включат, като отворят канали за финансиране за украинския бизнес.

https://euractiv.bg/section/%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b8/news/%d0%b1%d1%80%d1%8e%d0%ba%d1%81%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd/