ЕС и Япония обявиха “Зелен съюз” в борбата за климата

Въпреки "добрия напредък в партньорството, все още има какво да се направи", заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен (Л). [Авторско право: Европейски съюз]

ЕС и Япония официално създадоха своя “Зелен съюз”, чрез който потвърдиха “споделената си амбиция за постигане на нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.”

След видеоконференция на 27-ата среща на върха между ЕС и Япония, в четвъртък (27 май), лидерите се ангажираха да “обединят силите си, за да победят пандемията от Covid-19 и да изградят по-устойчиви, приобщаващи, зелени и цифрови икономики”.

“Днес пандемията от Covid-19, нарастващото влияние на изменението на климата и новите предизвикателства пред сигурността в Индо-Тихоокеанския регион, а и по света, правят сътрудничеството ни по-необходимо от всякога”, се казва в съвместно изявление, подписано от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и японския премиер Йошихиде Суга.

Подчертано беше значителния принос на двете страни за Световния механизъм за достъп до ваксини (COVAX), а водещата роля на ЕС като доставчик на ваксини по целия свят, включително и за Япония, беше приветствана.

Лидерите също се ангажираха да “улеснят търговията между двете страни, да засилят съвместната работа по свързаност и сътрудничество за развитие, както и да увеличат научните изследвания, иновациите и индустриалното партньорство”.

Зелената икономика беше определена като основна глава на двустранните отношения и търговията, с подписването на девет страници съвместно известие “Към зелен съюз”, прието в края на срещата на върха.

“И за двете страни неутралността на климата е избраната като стратегия за растеж, създаване на работни места и развитие на конкурентоспособността, както е заложено в Европейския зелен договор и в Японската стратегия за зелен растеж”, се казва в съвместното изявление.

Двете страни заявиха, че са ангажирани да насърчават иновациите в зелените технологии, включително повишена енергийна ефективност и широкомащабно внедряване на възобновяема енергия, като фокус на техните съответни стратегии за реализиране на енергийния преход.

Франс Тимерманс, председателят на ЕС по въпросите на климата, заяви, че Европа и Япония “ще работят, за да превърнат ангажимента по Парижкото споразумение в реалност и ще настояват за засилване на глобалния му тласък преди COP26”, преди срещата на върха на ООН по климата, която ще се проведе през ноември.

“Това е първият зелен съюз в ЕС. Това е истински крайъгълен камък в усилията ни да създадем глобална коалиция за нулеви нети емисии до средата на века”, каза Тимерманс в изявление .

ЕС и Япония подписаха споразумение за свободна търговия през 2018 г. , създавайки най-голямата зона за отворена търговия в света и се съгласиха да работят заедно в подкрепа на Парижкото споразумение за климата.

Предстои обаче по-нататъшна работа за алианса. В изказване след срещата на върха председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен посочи, че въпреки че “Япония е съмишленик на ЕС“ и въпреки “добрия напредък в партньорството, има още много работа”.

Докато Япония се ангажира през октомври да сведе въглеродните си емисии до нула до 2050 г., страната все още разчита на въглища за почти една трета от производството на електроенергията си, което я прави петият по големина емисар на въглероден диоксид. След ядрената катастрофа във Фукушима, използването на въглища в страната се е увеличило, като са инсталирани общо 48 GW въглищни мощности.

Въглеродни мита на ЕС

Питер дe Пу, изследовател от климатичния мозъчен тръст E3G, казва, че достигането на нулеви вредни емисии до 2050 г. означава, че Япония трябва да достигне “нулева емисионна мощност до 2035 г.” и да остане стане “без въглища до 2030 г.”

“ЕС е все по-близо, но да се надяваме този пример да помогне на Япония да се стигне до там”, написа де Пу в Туитър.

Не е ясно обаче дали Зеленият алианс ще бъде достатъчен, за да защити японските фирми от механизъмa на ЕС за корекция на въглеродните емисии на границите (CBAM).

Въглероднатите мита, които трябва да бъдат представени през юли, имат за цел да определят цена върху вноса от страни, където е по-евтино да се замърсява, като начин за защита на европейските производители, изправени пред по-високи разходи за въглерод.

В съвместната си декларация ЕС и Япония заявиха, че “предвиждат да обсъдят ценообразуването на въглерод, както и съвместимите със Световната търговска организация (СТО) механизми за корекция на въглеродните емисии мерки“, без допълнителни разяснения.

Това предизвика скептични коментари в Брюксел. “Как, по дяволите, Япония успя със “Зеления съюз”?” учуди се Хосук Лий-Макияма, директор на Европейския център за международна политическа икономия (ECIPE).

“Означава ли това, че Япония е имунизирана срещу CBAM?”