ЕС: Литва е постъпила правилно като е спряла транзита на руски стоки до Калининград

С ограниченията на железопътния маршрут Калининград вече трябва да засили корабния транспорт. [Shutterstock/travelarium.ph]

Литва не е действала едностранно и само е приложила санкциите на ЕС, когато е решила да забрани транзита на някои стоки до руския анклав Калининград, каза в понеделник (20 юни) върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който подкрепи Вилнюс в новия му спор с Москва.

Разногласията предизвикаха опасения за друга гореща точка – балтийските страни, след като преди седмица в руската Държавна дума беше внесен проектозакон, който на практика поставя под въпрос независимостта на Литва.

От седмици руската държавна телевизия обсъжда, наред с други неща, дали Москва трябва да отвори „коридор“ от Беларус през Полша – т. нар. Сувалки провлак– и по този начин да заобиколи сухопътния маршрут през Литва.

„В съответствие със санкциите на ЕС има ограничения за внос и износ, които се прилагат по отношение на определени стоки“, каза Борел в понеделник след среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

„Обвинението срещу Литва, че прилага европейските санкции, е фалшиво и чиста пропаганда“, посочи той.

„Литва не прави нищо друго, освен да прилага насоките, предоставени от Европейската комисия – да забрани транзитното преминаване през територията на ЕС за някои стоки“, добави той.

Борел каза, че ЕС въпреки това ще „провери два пъти“ насоките на блока, за да се увери дали те са „напълно съобразени“ с всички правила.

Главният дипломат на ЕС също така категорично отрече, че е била наложена „блокада“ между Калининград и други части на Русия, като добави, че транзитът на пътници и стоки, които не са санкционирани, продължава.

Русия заплаши да отмъсти срещу „открито враждебните“ ограничения на Литва, след като Вилнюс спря в понеделник железопътния транспорт на руски стоки, които са под санкциите на ЕС, до руския анклав Калининград, който се намира между Литва и Полша.

Руското външно министерство поиска от Вилнюс незабавно да отмени това, което определи като „открито враждебен“ ход.

„Русия си запазва правото да предприеме действия за защита на националните си интереси“, ако транзитът на стоки от Калининград до останалата част от страната през Литва не бъде възстановен напълно скоро, се казва в изявление на руското външно министерство.

В района се намира база на руския флот и стартови площадки за руски ракетни системи „Искандер“, но няма сухопътна връзка с Русия.

С ограниченията по железопътния маршрут Калининград вече трябва да засили корабния транспорт.

Междувременно литовското външно министерство подчерта в изявление, че спира само санкционирани товари за Калининград.

„Литва прави нищо нередно – европейските санкции започнаха да действат от 17 юни“, обясни литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис пред репортери в Люксембург.

„Това беше направено след консултация с Европейската комисия и съгласно насоките й“, каза Ландсбергис.

Борел също така подчерта, че ходът на Литва не трябва да се сравнява със ситуацията в Украйна.

„Останалата част от света няма да бъде засегната от случващото се в Калининград, но тя е много засегната от случващото се в Украйна“, каза той.