ЕС може да удари по износа от Беларус заради отвличането на самолета

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел в Брюксел, Белгия, 21 май 2021 г. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

ЕС възнамерява да накара президента на Беларус Александър Лукашенко да плати висока цена заради принудителното кацане на европейски самолет и ареста на опонента на режима – Роман Протасевич. Това заяви в интервю за Агенция Франс Прес главният дипломат на ЕС Жозеп Борел.

„В понеделник, по време на срещата на върха, държавните и правителствени ръководители ни помолиха да предложим секторни икономически санкции, нещо, което не сме свикнали да правим в ЕС, а има някои, които веднага ни идват на ум“. Това заяви Борел, в сряда 26 май, преди началото на неофициалната среща на министрите на външните работи на държавите от ЕС в Лисабон.

„Беларус е голям износител на поташ: 2,5 милиарда долара. Всичко минава през балтийските страни. Лесно е за контролиране, ако наистина искате“, каза той.

„Можем също да си представим, че газът, който пристига в Европа през Беларус, може да дойде в Европа по друг тръбопровод и Беларус ще загуби транзитните такси, което не е пренебрежимо“, добави той.

Лукашенко предизвика международно възмущение след като в неделя изпрати боен самолет, за да прихване полет на „Райън Ер“ от Атина до Вилнюс, на който репортерът-дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега пътуваха.

Лидерите на ЕС отвърнаха на Минск, като се съгласиха да забранят на беларуските авиокомпании да пътуват до Съюза и призоваха базираните в ЕС превозвачи да не летят над въздушното пространство на страната.

Лидерите също така възложиха на Борел да изготви допълнителни „целенасочени икономически санкции“ срещу беларуските власти, в допълнение на 88 фигури на режима и седем компании, които вече са в черния списък заради репресии срещу опозицията.

„Отвличането на самолет, за да бъде спрян пътник, изискваше остра реакция. В понеделник на място взехме решения за въздушния транспорт и те ще навредят. Европейските лидери обаче поискаха още. Ако сега не бяхме използвали езика на властта, това щеше да е доказателство, че не искаме да го правим“, каза Борел.

„Европейците все още се двоумят относно икономическите санкции, но този път наистина трябва да предприемем мерки, които Лукашенко ще усети“, подчерта той.

„Не мисля, че ще отнеме много време за вземане на решение. Ако искаме да го направим, можем да го направим бързо“, настоя той.

Срещата на министрите на външните министри на ЕС в Португалия, в четвъртък, трябваше да даде началото на дискусии относно санкциите срещу Беларус, но не се очаква незабавно решение, каза Борел.

Руско главоболие

Докато принудителното кацане на самолета в Минск прати Беларус на върха на дневния ред на ЕС, Борел предупреди, че в дългосрочен план блокът се сблъсква с повече проблеми при определянето на начина, по който да се справи с ключовата подкрепа на Русия спрямо Лукашенко.

„Не всичко може да бъде постигнато чрез санкции. С динамичното „аз санкционирам теб, ти санкционираш мен“ навлизаме в спирала“, каза той.

Лидерите на ЕС „поискаха да представим през юни доклад, в който анализираме до къде сме в отношенията си с Русия и какво можем да направим. Но настоявам: от нас не са поискани санкции“, каза той.

„Отношенията с Русия са много лоши и сега сме в момент, в който трябва да решим какво следва.“

Борел каза, че президентът Владимир Путин е избрал „конфронтация“ с ЕС и „става все по-авторитарен“ у дома.

„Но трябва да внимаваме. Изправени пред Русия, ние в ЕС се нуждаем от единството, за да успеем да я спрем, когато нарушава международното право, но също така трябва да можем да разговаряме със страната“, каза той.

„За съжаление ЕС не винаги успява да намери единство. Всяка държава-членка има своите интереси и изкушението на някои е да имат чувството, че сами ще се справят по-добре.“

Връзки със САЩ

Борел посочи, че отношенията със САЩ са такива, при които ЕС също е разделен, тъй като някои от страните настояват Европа да действа по-независимо на световната сцена.

„И тук сме много разделени. Има държави, които винаги ще се придържат към американските позиции и други, които имат по-автономна визия „, каза той,

„Всеки път, когато казвам думите „стратегическа автономия“, има държави-членки, които казват, Вие искате да се дистанцираме от САЩ, искате да отслабите НАТО. Но това изобщо не е така – настоя той“.

„Понякога имам чувството, че някои хора се чувстват много по-спокойно от състояние на зависимост от партньорството със САЩ“, коментира той.

„Няма алтернатива на НАТО за териториалната отбрана на Европа. Но има проблеми, за които ние, европейците, трябва да можем да осигурим общоевропейско решение, защото нито НАТО, нито САЩ ще се справят с него“, настоя той.

Главният дипломат на ЕС подчерта предизвикателствата около Китай и решението на САЩ да се оттеглят от Афганистан като примери за необходимост от независими действия.

„Ако Европа иска да бъде глобален играч, тя трябва да може да защитава своите икономически интереси с Китай, без да се нуждае от спонсорството на САЩ“ каза той.

По отношение на Афганистан Борел заяви, че „не е много оптимистичен относно това, което ще се случи“, след като войските на САЩ и НАТО се изтеглят.

„Когато загубите война, вие губите война“, каза той.

„За нас, европейците, възниква въпросът как да управляваме присъствието си. Трябва да осигурим болница и летище, които да работят, ако искаме да поддържаме минимално, но не военно присъствие“, каза той.