ЕС моли страните от Централна Азия да спират мигранти от Афганистан

Министерска среща между ЕС и Централна Азия в Душанбе, Таджикистан. [Alexandra Brzozowski]

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и комисарят по международните партньорства Юта Урпилайнен в понеделник (22 ноември) помолиха съседите на Афганистан да предотвратят трафика на хора. Те се срещнаха с колегите си от Централна Азия в таджикската столица Душанбе.

Срещата е в момент, когато кризата в Афганистан е на първо място в дневния ред, а сигурността и миграцията доминират в притесненията на блока.

Външните министри от Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан обсъдиха регионални въпроси и инициативи за партньорство с делегация на ЕС на високо ниво. Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан имат обща граница с Афганистан.

На срещата, проведена при закрити врата, беше постигнато съгласие, че хуманитарната помощ и регионалното сътрудничество са от спешна необходимост, за да се предотвратят страничните ефекти от вземането на властта от талибаните.

Според дипломат от ЕС, Борел е призовал партньорите от Централна Азия да предупредят своите авиокомпании и туристически агенции да не допускат транспортирането на мигранти до Беларус.

„Информирах министрите за ситуацията по границите на ЕС с Беларус и поисках тяхната подкрепа за предотвратяване на превръщането на хора в риск за живота в инструменти. Също така измама на хората чрез убеждаване, че има път към Европа чрез полет до Минск“, каза Борел пред репортери след разговорите.

Узбекистан е една от последните страни, които наложиха ограничения за полети до Беларус за транзитни пътници от Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Йемен, подчерта главният дипломат на ЕС.

Борел и външният министър на Узбекистан Абдулазиз Камилов вече са обсъдили плана по време на вечеря в Брюксел в средата на ноември.

Комисарят Урпилайнен каза, че е обяснила на представителите на бившите съветски републики, че ЕС предоставя пакет от 1 милиард евро за Афганистан, като почти половината от него предназначен за съседни страни, засегнати от кризата.

Тя обаче не каза дали Брюксел очаква от тях да приемат бежанци в замяна, нещо, което повечето от тях нямат особено желание да направят.

В съвместно комюнике след срещата двете страни изразиха „споделена загриженост за регионалните последици от събитията в Афганистан“ и „подчертаха значението на предотвратяването на използването на афганистанската територия като база за настаняване, финансиране или износ на тероризъм в други страни ”

Участниците обещаха да засилят сътрудничеството между ЕС и Централна Азия в области като борбата срещу тероризма, организираната престъпност, трафика на хора, както и контрабандата на мигранти и казаха, че очакват с нетърпение засилването на сътрудничеството между ЕС и Централна Азия при управлението на границите.

Състезание за влияние

В Душанбе Борел каза, че се надява връзките между ЕС и петте държави от Централна Азия – Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан, да се засилят допълнително в бъдеще.

„Някои биха могли да кажат, че ЕС е твърде далеч в Централна Азия, за да бъде от значение за региона. Но това е точно обратното“, каза Борел след срещата.

„Тук сме, за да ви кажем, че въпреки че може да сме далеч, имаме средствата и желанието да преодолеем дистанцията в свят, който става все по-взаимозависим. ЕС е надежден партньор, на когото можете да разчитате в дългосрочен план“, допълни той.

„Глобален портал на ЕС“

Върховният представител на ЕС за външната политика също така представи на своите колеги от Централна Азия план на предстоящата инициатива на ЕС „Глобален портал“ – стратегия за повече от 40 милиарда евро за разходи за технологии и инфраструктура, която се разглежда от мнозина като опит за отговор на китайската програма „Един пояс, един път“.

Борел каза, че с новата стратегия ЕС ще „обедини множество инструменти и ресурси“ за „изграждане на връзки и разгръщане на инфраструктурни проекти“ в целия регион по устойчив начин.

Според дипломати от ЕС планът има за цел да засили интересите и конкурентоспособността на Европа в световен мащаб, като същевременно насърчава устойчиви екологични стандарти, демокрация, права на човека и върховенство на закона.

Стратегията също така има за цел да позволи по-добра координация между държавите-членки, регионалните и международни партньори.

Що се отнася до Централна Азия, стратегията е планирана да се съсредоточи върху устойчиви транспортни връзки и подобряване на устойчивостта при планирането, казаха дипломати пред EURACTIV.

„В региона има красиви планини и долини, но също така е особено застрашен от климатичните промени“, каза Борел, като подчерта, че съвместна работна група по околната среда и водите ще работи по тези въпроси.

Някои дипломати от ЕС, с които се свърза EURACTIV, обаче изразиха съмнения дали блокът ще може да се конкурира с финансовата мощ на Пекин и Москва, като те, за разлика от ЕС, не искат нищо в замяна.

„Нямаме абсолютно никакъв шанс“, трезво отбеляза дипломат от ЕС.

По-рано тази седмица „Хюман райтс уоч“ призова ЕС да притисне правителствата в Централна Азия да прекратят нарушенията на правата на човека и да започнат смислени реформи.

Участниците също така подчертаха „важността на напредъка по отношение на върховенството на закона, демокрацията, управлението, равенството между половете и универсалните човешки права“.

Следващата среща е насрочена за 2022 г. в Брюксел.