ЕС налага допълнителни санкции на Беларус

Боинг 737-3Q8 на беларуския превозвач "Белавия" на Националното летище Минск край Миснк, Беларус, 26 март 2012 г. Новите санкции на ЕС, приети на 16 юни 2021 г., са насочени към седем лица, които имат връзки с авиационния сектор в Беларус. [EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH]

Страните от ЕС са съгласни да се наложат допълнителни санкции на Беларус, съобщи неофициално дипломат от ЕС в сряда. Санкциите са в отговор на принудителното кацане на полет на Ryanair в Минск и ареста на журналиста дисидент Роман Протасевич през май. Те бяха одобрени от посланиците на ЕС и предстои да бъдат приети от външните министри на блока на среща в понеделник.

Новите рестрикции ще са  насочени към седем лица, които имат връзки с авиационния сектор на Беларус, сподели дипломата.

Посланиците на ЕС подписаха и четвърти пакет за замразяване на активи и забрани за пътуване, които ще бъдат наложени на над 70 лица от Беларус. Санкциите са в отговор на спорните президентски избори миналата година, заяви дипломатът.

Четвъртият пакет от мерки вече се подготвяше, когато самолетът на Ryanair беше принуден да кацне в Минск на 23 май, а опозиционният блогър Роман Протасевич и неговата приятелка бяха арестувани от беларуските власти.

Правителствата на ЕС определиха инцидента като въздушно пиратство и в началото на юни забраниха на беларуските авиокомпании да летят над територията на ЕС, както и да имат достъп до летищата в Съюза.

Списъкът със седем лица ще послужи като временна мярка докато се обсъждат икономически санкции, които да наложат истинско наказание на президента Александър Лукашенко. Те биха могли да се отнасят до продажбата на облигации, петролния сектор и поташа, чийто износ е много важен за Беларус.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., твърди, че журналистът Протасевич е подготвял бунт и обвини Запада, че води хибридна война срещу него.

Откакто предприе яростни действия срещу последвалите демократичните демонстрации от спорния изход на изборите миналата година, Лукашенко устоя на три кръга санкции на ЕС и съпоставими американски мерки. Основно те включват черни списъци, които забраняват на служителите да пътуват до или да правят бизнес в Европа и САЩ.