ЕС настоява Турция да спре търсенето на газ в източното Средиземноморие

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел пристига за втория ден на Европейския съвет в Брюксел, Белгия, 18 юли 2020 г. [Olivier Matthys/EPA/EFE]

Европейският съюз призова Турция в неделя (16 август) „незабавно“ да спре изследванията за газ в спорен район на източното Средиземноморие, които увеличиха напрежението с други страни в региона.

Призивът дойде, след като Анкара заяви, че планира да разшири търсенето си, като от следващата седмица започва сондажи близо до югозападния бряг на Кипър.

Действията на Турция в източното Средиземноморие я конфронтираха с Гърция, също член на НАТО, и останалата част от ЕС, като Франция обяви миналата седмица, че ще засили присъствието си в региона в подкрепа на Атина.

Брюксел многократно призовава Анкара да спре енергийните проучвания край бреговете на Кипър, твърдейки, че сондирането е незаконно, тъй като нарушава изключителната икономическа зона на страната.

Последният анонс на Турция „със съжаление подклажда допълнително напрежение и несигурност в Източното Средиземноморие“, заяви шефът на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

„Тази акция противоречи и подкопава усилията за възобновяване на диалога и преговорите и за незабавно деескалиране, което е единственият път към стабилност и трайни решения, както бе заявено отново от външните министри на ЕС миналия петък“, каза той.

„Призовавам турските власти незабавно да прекратят тези дейности и да се ангажират изцяло и добросъвестно в широк диалог с Европейския съюз.“

EU urges Turkey to halt gas hunt in east Mediterranean

Анкара „ще продължи да защитава интересите си“

Проблемът беше в основата на среща в неделя в Доминиканската република между държавния секретар на САЩ Майк Помпео и турския му външен министър Мевлют Чавушоглу.

Двамата мъже говориха за „спешната нужда от намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие“, се казва в изявление на Държавния департамент.

На пресконференция след срещата Чавушоглу каза, че Анкара „ще продължи да защитава своите интереси“.

Турският флот каза в изявление късно в събота, че сондажният кораб Явуз, който се намира край бреговете на Кипър през последните няколко месеца, ще прави проучвания край югозападния бряг на острова от 18 август до 15 септември.

Турция остана непреклонна пред протестите, заявявайки, че има право да търси нефт и газ в източното Средиземноморие, където регионалните държави се надпреварват за природните богатства след откриването на големи енергийни залежи.

„Силно препоръчваме да не се доближавата до зоната за търсене“, предупреждава турският флот в своето изявление.

Миналата седмица Анкара изпрати сеизмичния изследователски кораб Оруч Реис, придружен от военни кораби, в район, заявен от Гърция, което предизвика яростта на Атина и ЕС.

В петък външните министри на ЕС изразиха солидарност с Гърция и призоваха за деескалация на кризата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в събота, че Анкара е готова за диалог, но настоя: „Няма да отстъпим пред санкциите и заплахите.“

Междувременно министерството на отбраната публикува снимки на военноморски маневри в източното Средиземноморие, показващи бойни кораби, придружаващи друг сеизмичен изследователски кораб – „Барбарос Хайретин Паша“.