ЕС не е благотворителна организация, нито банкомат, предупреди Жозеп Борел

Жозеп Борел [EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO]

Подкрепата на Европейския съюз за Украйна ще продължи, но тя “е свързана и с неотложната необходимост от засилване на върховенството на закона и развитие в борбата с корупцията“, написа в своя блог върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той подчерта, че е загрижен заради  спирането на реформите и напрежението между институциите в Украйна. В последните шест години страната получи 14 милиарда евро от блока, за да се възстанови след конфликта, заради които загинаха 13 000 души, а други 2,4 милиона души загубиха домовете си.

Проблемът е , че Украйна още не се възстановила от този конфликт, а сега е силно засегната от коронавируса. Второто тримесечие БВП падна с 11,4%.

“Въпреки това не всички трудности на Украйна са свързани с COVID-19“, написа главният дипломат на ЕС  след първото си посещение в страната във вторник.

Според него въпреки първоначално желание за бързи реформи, нараства загрижеността на гражданското общество и международните партньори, че парламентарното мнозинство на превърналия се от комик в президент Владимир Зеленски е загубило желание да продължи реформите. Няма никакъв напредък в реформирането на корумпираната съдебна система.

“Първите месеци на управление се характеризираха с  “турбо режим“, като парламентът бързо прие отдавна блокирани реформи. Според много наблюдатели обаче скоростта на тези реформи се е забавила, включително по отношение на изпълнението на ангажиментите по Споразумението за асоцииране към ЕС “, пише Борел.

Освен това правителство “е изпратило тревожни сигнали за готовността да се противопостави на конфликта на интереси“.

“Като се има предвид това, президентът Зеленски продължава да бъде източник на надежда: гражданите все още очакват той да изпълни реформите и обещанията за промяна, за които е избран.“, смята Борел.

“Както казах на президента Зеленски, Европейският съюз не е благотворителна организация или банкомат: най-добрият начин за нас да подкрепим Украйна е да помогнем за реформирането на страната. Но само украинците могат да приложат тези реформи “, добави той.

Главният дипломат на ЕС се оплака и от липсата на “наказателно преследване по делото PrivatBank“. Разследващите трябваше да излязат с позиция  за дупка от 5,6 милиарда долара в най-голямата банка в Украйна, собственост на олигарха Игор Коломойски.

През юли блокът подписа споразумение с Украйна за 1,2 милиарда евро под формата на изключително благоприятни заеми, предназначени да подобрят финансовата система на страната, като допълнение към подкрепата на Международния валутен фонд.

Борел напомни на Зеленски, че заемите идват с условия “по отношение на подобряването на принципите на правовата държава и антикорупционните реформи“.

“Настоях пред президента за необходимостта да се осигурят прозрачни, основани на заслугите процеси при избора  на антикорупционните власти.“, каза той.