ЕС предупреждава външни сили да не се намесват в Кавказ

Националисти от Азербайджан и Турция държат националните си знамена, докато крещят лозунги срещу Армения пред Истанбулския университет в Истанбул, Турция. [Sedat Suna/EPA/EFE]

Европейският съюз предупреди регионалните сили  да стоят  настрана от подновените боеве в Нагорни Карабах. Той осъди “сериозната ескалация”, която може да има “страшни последици за регионалната стабилност”.

“Брюксел не може да потвърди съобщенията за външни сили, които се намесват в конфликта“, каза пред EURACTIV говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано. Но добави: “Никаква външна намеса в този конфликт не е приемлива“.

Азербайджански и арменски въоръжени групи се сражават вече втори ден, след като десетки хора бяха убити при тежки боеве. Азерски източници споменават 500 убити арменски войници, докато Ереван заяви, че неговите сили са убили 200 членове на азербайджанската армия.

Боевете избухнаха в неделя по границата с Нагорни Карабах, територия, законно принадлежаща на Азербайджан, но де факто контролирана от Армения. Така наречената Република Нагорни Карабах не е международно призната.

“Никой не трябва да прокарва интересите си и да се възползва  от избухването на война. Това е нещо, което искаме да предотвратим“, каза Стано.

Турция и Пакистан изразиха силна подкрепа за Азербайджан, докато Армения разчита на своя руски съюзник. Въпреки че няма основание за “цивилизационен конфликт“ между двете бивши съветски републики, съществува риск екстремисти отвън да се опитат да превърнат боевете в “свещена война“ в Кавказ.

“Европейският съюз  като международна общност призовава всички участници в конфликта да  спрат незабавно конфронтацията“, каза Стано и добави:

“Ескалацията  е много тревожна, защото крие риск от сериозна ескалация и последици за регионалната стабилност. Призовахме за незабавно прекратяване на огъня, прекратяване на военните действия, деескалация и стриктно спазване на примирието”.

Въпреки че е населена предимно с мюсюлмани, Азербайджан до голяма степен е светска страна, която е положила много усилия да се противопостави на  чуждестранни опити за внос на джихад.

Все още не е ясно дали настоящата военна ескалация може или не може да се квалифицира като „война“. В социалните медии обаче бушува истинска война. В някои видеоклипове се твърди, че джихадистите се присъединяват към арменските редици.

Азербайджан предупреждава от месеци, че Армения се опитва да насели окупираните територии на Нагорни Карабах с хора от Ливан и други страни.

Стано каза, че е трудно да се проверят подобни информации.