ЕС призовава да не се отказваме от Сирия на фона на войната на Русия в Украйна

Върховният представител Жозеп Борел на шестата "Брюкселска конференция в подкрепа на бъдещето на Сирия и региона". [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Хуманитарната криза в Сирия продължава да бъде сред основните приоритети на ЕС, заяви главният дипломат на блока Жозеп Борел на шестата конференция за разкъсваната от войната близкоизточна страна в Брюксел във вторник (10 май).

„Изглежда, че световното обществено мнение не е в състояние да се справи с повече от една криза наведнъж. Сега на първите страници на вестниците е Украйна, но не се отказвайте от Сирия“, каза Борел пред репортери след срещата.

Той също така призна за „известна умора“ след 11-годишния конфликт, „но той остава в съзнанието ни“.

Европейската комисия обеща 1,56 млрд. евро за Сирия за 2022 г. и същата сума за следващата година.

ЕС не иска да налива пари за възстановяването на страната, докато режимът на Асад все още е на власт, каза Борел.

„Ако тръгнете да харчите пари за възстановяване на Сирия, това ще подкрепи сирийския режим. Ние искаме да подкрепим сирийския народ“, увери главният дипломат на ЕС, като уточни, че възстановяването, подкрепено със средства на ЕС, ще се случи, когато „в Сирия ще се извърши истински и цялостен политически преход“.

Макар че понастоящем ЕС не смята за възможно „нормализирането“ на отношенията с Асад, Борел не изключи такава възможност в бъдеще, ако сирийският президент създаде условия за такъв диалог.

„Няма да смекчим санкциите си, за да поддържаме натиска върху режима на Асад, нито ще нормализираме отношенията, преди хората безопасно да се върнат по домовете си“, каза той.

На конференцията във вторник Борел потвърди подкрепата на ЕС за резолюцията на ООН 2254 относно Сирия, одобрена през 2015 г., в която международната общност поиска прекратяване на огъня и договаряне на политическо решение, зачитащо суверенитета на страната.

Без Русия

Въпреки че е ключов фактор в Сирия, Русия беше изключена от международната среща на донорите за региона.

„Каним онези партньори, които имат истински, реален интерес да допринесат за мира в света“, обясни Борел.

Според него с изключването на Русия ЕС „изпраща ясно послание за отхвърляне на руската военна агресия срещу Украйна“.

За първи път конференцията не беше организирана съвместно с Организацията на обединените нации поради постоянното място на Русия в Съвета за сигурност на ООН.

Във вторник главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната обвини руските войски, че транспортират открадната от Украйна реколта до руска територия, до Крим и до товарни кораби в Средиземно море, откъдето най-вероятно ще бъде транспортирана до Сирия.

„Чухме и такава информация, не сме я потвърдили, но не бих се изненадала, ако се случва точно това“, заяви пред репортери в Брюксел посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

“Lebanon in the past was able to negotiate the return of hundreds of thousands of Syrians to their country to see them come back to Lebanon to get monthly allowances from donor organisations,” Bou Habib said, adding that “remittances are a large source of foreign exchange for the Syrian regime.”

Хуманитарна криза

В момента 90 % от сирийците живеят в бедност, а 60 % страдат от продоволствена несигурност, утежнена от войната в Украйна поради рязкото покачване на цените и усложненията с вноса на храни.

По данни на ООН 14,6 млн. сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ, а до 20 млн. души в околния регион са в нужда заради сирийската криза.

Съседните държави – Ливан, Турция, Йордания и Ирак – призоваха международната общност да увеличи средствата за хуманитарна помощ, тъй като все по-трудно покриват нуждите на бежанците.

Междувременно Ливан и Турция също настояват за увеличаване на доброволното завръщане в опит да облекчат тежестта върху икономиката и обществото си.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи схема за доброволно завръщане на около един милион сирийски бежанци обратно в страната им.

В изказване на конференцията ливанският министър на външните работи Абдала Бу Хабиб заяви, че „икономическата ситуация и ситуацията със сигурността в Сирия са много по-добри, отколкото в Ливан“, и предложи да се увеличи „помощта за сирийците в Сирия“.

В Ливан са настанени 1,5 млн. сирийци и почти половин милион палестинци, които съставляват една трета от населението на страната.

„В миналото Ливан успя да договори завръщането на стотици хиляди сирийци в страната им, за да ги види как се връщат в Ливан, за да получават месечни помощи от донорските организации“, каза Бу Хабиб и добави, че „паричните преводи са голям източник на чуждестранна валута за сирийския режим“.