ЕС призова афганистанското правителство да работи с талибаните

След като силите за сигурност си върнаха контрола над части от град Херат след интензивна битка с талибанските бойци, там патрулира частна милиция, лоялна към Исмаил Хан, бивш командир на муджахидините. Снимката е от Херат, 6 август 2021 г. [EPA-EFE/JALIL REZAYEE]

Афганистанското правителство трябва да работи за споразумение с талибаните, заяви в четвъртък (12 август) върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, докато талибаните печелят бързи победи на фона на нарастващото насилие и тревогите за бежанската криза.

“Насърчаваме Ислямска република Афганистан да уреди политическите различия, да увеличи представителството на всички заинтересовани страни и да се ангажира с талибаните от гледна точка на единството”, се казва в изявление на Борел.

Той каза, че мирното уреждане на конфликта и зачитането на основните права на всички афганистанци, включително жени, младежи и малцинства, са от ключово значение за продължаващата подкрепа на Европейския съюз за Афганистан.

Талибаните постигнаха бърз напредък, откакто започнаха широко настъпление през май. Това допълнително разхлабва властта на афганистанското правителство в страната.

Борел призова талибаните незабавно да възобновят разговорите, да спрат насилието и трайно да прекратят огъня.

“Тези продължителни атаки причиняват неприемливи страдания на афганистанските граждани и увеличават броя на вътрешно разселените и напускащите Афганистан в търсене на безопасност”, каза той.

Борел предупреди, че талибаните ще бъдат изправени пред непризнаване, изолация, липса на международна подкрепа и перспектива за продължаване на конфликтите и нестабилността в Афганистан, ако вземат властта със сила и възстановят Ислямско емирство.