ЕС призова страните да не режат парите за отбрана въпреки пандемията

Видеоконференция на министрите на отбраната на ЕС. 12 май 2020 г. [Davorin Visnjic / PIXSELL // EU2020]

Страните-членки на ЕС трябва да избягват намаляването на разходите за отбрана под натиска на икономическия спад заради коронавируса. Това каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел във вторник (13 май). Той предупреди, че кризата с COVID-19 може да предизвика непредвидени рискове за сигурността.

След среща на министрите на отбраната от ЕС Борел заяви, че е ясно, че през следващите години пандемията “вероятно ще влоши средата за сигурност”.

COVID-19 донесе нова заплаха, предупреди Борел. И допълни, че този нов фактор, изисква ресурси и по-силна Европа на световната сцена.

Въпреки сегашния акцент върху плановете за икономическо възстановяване, Борел призова държавите-членки на ЕС да осигурят необходимото финансиране за европейската сигурност и отбрана.

“Особено разочароващо е, като се има предвид, че бюджетите за отбрана едва наскоро се възстановиха от финансовия шок от преди десет години.” Това каза Борел пред репортери след видеоконференция с министрите на отбраната, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, служители на ООН и на Европейската комисия.

Преди срещата служителите на ЕС и националните представители подчертаха, че военното сътрудничество може да помогне за технологичния напредък в области като химически и биологични военни действия, включващи хай-тек, устойчиво облекло и механизми за реагиране при кризи.

Хърватският държавен секретар Здравко Якоп, който ръководи срещата на ЕС на ниво министри, каза, че рисковете за сигурността не са изчезнали с появата на пандемията. Той призова европейците да продължат инициативите за отбрана, като Постоянното структурно сътрудничество (PESCO) и Европейския фонд за отбрана (EDF).

Тези инициативи, включително съвместните военни проекти за реагиране при кризи и хибридни заплахи в рамките на PESCO, биха били добра основа за подобряване на сътрудничеството и развиване на оперативните способности за бърз и ефективен отговор срещу кризата, смята Якоп.

Коментарите дойдоха преди внасянето на нови предложения за седемгодишния бюджет на ЕС (2021-2027 г.), които Европейската комисия се очаква да представи на 20 май. Преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС са блокирани повече от година, а здравната криза допълнително обърка плановете за сключване на сделка в началото на 2020 г.

Съкращения на проектопредложението за бюджета за отбрана на Европейската комисия бяха обсъждани доста преди разразяването на пандемията в Европа. Въпреки че разходите за отбрана следва да се увеличават, служителите на ЕС многократно са изразявали опасения, че обявените бюджетни ограничения ще подкопаят амбициите на ЕС за намаляване на военната зависимост от САЩ. Освен това те идват в момент, в който инициативите на блока за отбрана започнаха да отбелязват напредък с оглед по-голяма европейска автономия.

Неофициалният документ на Еврокомисията за бюджета, публикуван през февруари, вече заплаши провеждането на някои водещите инициативи за отбрана. Военната мобилност беше една от основните жертви.

Военната мобилност, която осигурява безпроблемно движение на военна техника в целия ЕС при криза чрез намаляване на физическите, правните и регулаторните бариери, е приветствана като една от водещите отбранителни инициативи на ЕС.

Според последното предложение за бюджета Европейският фонд за отбрана ще бъде намален наполовина от 13 милиарда на приблизително 6 милиарда евро.

Като се имат предвид икономическият удар от пандемията и идеята на ЕС за план за възстановяване в размер на един трилион евро, бюджетът за отбрана може да понесе още по-дълбоки съкращения в следващата многогодишна финансова рамка.

Защита на разходите за отбрана

В края на април европейски експерти в областта на отбраната отправиха апел към политиците в ЕС, призовавайки ги да увеличат разходите за отбрана, вместо да ги намаляват, за да освободят средства за икономически отговор на здравната криза.

“Всъщност COVID-19 няма да спре, или да смекчи продължаващото влошаване на международната среда за сигурност, която застрашава европейската сигурност и интереси. Напротив, пандемията вероятно ще направи света по-нестабилен и несигурен”, заявиха експертите от Испания, Италия, Великобритания, Франция и Литва.

Съкращаването на отбранителните бюджети не само ще увеличи зависимостта на Европа от трети държави, но и “ще намали надеждността на европейските нации като военни партньори, особено в рамките на НАТО”, аргументират се те.

“Въоръжените сили на Европа с право биват аплодирани за усилията им за ограничаване на катастрофалното въздействие на COVID-19, но дали европейските военни са наистина ценени, ще стане ясно през следващите няколко години, когато натискът върху бюджетите за отбрана нарасне”. За това предупредиха експерти по отбрана в статия за EURACTIV.

Докато правителствата въвеждат многомилиардни планове за стимулиране на икономиката и изчисляват необходимите орязвания в портфейлите си, “бюджетите за отбрана трябва да бъдат “ваксинирани” срещу сериозни съкращения, преди да се появят първите признаци за въвеждането на строги икономии”, аргументираха се те.