ЕС след срещата с Байдън: Нека заедно да гарантираме глобалната сигурност

Президентът на САЩ Джо Байдън по време на виртуалната среща на върха на ЕС на 25 март 2021 г. [Council Newsroom]

Европейският съюз и Съединените щати трябва заедно да пазят глобалната сигурност, демокрация и стабилност, заяви в четвъртък председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, след като председателства срещата на върха на ЕС, към която се присъедини за кратко и американският президент Джо Байдън.

Мишел подчерта по време на включването на Байдън, че ЕС и САЩ могат да насърчават демократичните ценности, като работят заедно.

“Това, което виждаме, е, че споделените ни ценности на демокрацията и върховенството на закона отново са под натиск. Те са обект на вътрешни и външни заплахи, затова повече от всякога сега САЩ и Европейският съюз носят отговорност за бъдещите поколения”, коментира Мишел на пресконференция след срещата.

“Като застанат заедно, рамо до рамо, ЕС и САЩ могат да покажат, че демокрациите са най-подходящата форма за защита на гражданите, насърчаване на достойнството и създаване на просперитет“, написа по късно в Туитър председателят на Европейския съвет.

“След като ви избраха за президент говорихме много за вас. Сега сме щастливи да разговаряме директно с вас. Америка се върна. И ние сме щастливи, че се върнахте”, каза Мишел.

Португалският премиер Антониу Коща, чиято страна е ротационен председател на ЕС, нарече съвместната среща с Байдън “важен символичен момент”. Той приветства общия ангажимент за насърчаване на демократичните ценности по целия свят.

Португалският премиер бе категоричен, че “мултилатерализма се завръща“ и че “САЩ са готови да търсят съюзи и да разрешават общите предизвикателства чрез многостранни инструменти и решения“, като спомена въпроса за изменението на климата.

Друг приоритет, който беше споменат от Коща, е необходимостта от укрепване на “конкурентно трансатлантическо икономическо пространство“.

В комюнике Белият дом заяви, че силен ЕС е в интерес на САЩ.

“Президентът изрази желанието си да работим заедно по споделени външнополитически интереси, включително Китай и Русия. Освен това той отбеляза необходимостта от продължаване на общия ангажимент на САЩ и ЕС по отношение на Турция, Южен Кавказ, Източна Европа и Западните Балкани”, се казва в комюникето.