ЕС съжалява за участието на сръбския премиер в националистически парад на босненските сърби

Бърнабич [втори отляво] до Додич [трети отляво] на честванията на „Дните на Република Сръбска“. [@Blerim_Vela Twitter]

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич присъства на парада „Дните на Република Сръбска“ – провокативно събитие, осъдено от Европейския съюз. Там тя похвали Република Сръбска като „синоним на мир, стабилност и безопасност“ за разлика от „нестабилността, преобладаваща в Европа“.

Във вторник (11 януари) говорителят на Европейската комисия Петер Стано посочи, че изпълнителната власт на ЕС „съжалява“, че е видяла „партньори да подкрепят подобни действия, такава реторика и такова поведение, защото това застрашава регионалната стабилност и добросъседските отношения.

„Тези партньори, които оказват подобна подкрепа, знаят кого имаме предвид, така че няма нужда да ги назоваваме“, добави той, без да споменава имена.

„Ако партньорите в процеса на присъединяване продължат с подобно поведение, това ще рефлектира на усилията им за членство в ЕС”, добави той.

Европейската комисия публикува изявление в понеделник, в което предупреждава, че ръководството на босненските сърби рискува санкции и загуба на помощ, ако продължи да подбужда напрежение сред босненските общности с подстрекателна реторика, използвана по време на честванията на деня на държавността им в неделя.

9 януари отбелязва датата през 1992 г., на която босненските сърби обявяват независимост, предизвиквайки война, в която загиват 100 000 души. Тя съвпада и със сръбския православен християнски празник Свети Стефан.

Именно този религиозен компонент накара Конституционния съд на Босна да обяви празника за незаконен, тъй като дискриминира католическите хърватски и мюсюлманските босненски общности в региона.

„ЕС категорично осъжда негативната, разделяща и подстрекателна реторика, използвана от лидерите на Република Сръбска по време на честванията на 9 януари тази неделя“, каза в изявление говорител на Европейската комисия.

Подобно поведение е в пълно противоречие с усилията за присъединяване към ЕС, перспектива, която може да се основава само на единна, обединена Босна, според говорителя.

„Ако ситуацията се влоши допълнително, ЕС разполага с широк набор от инструменти, включително съществуващата рамка за санкции на ЕС и преглед на цялостната помощ от ЕС“, се добавя в изявлението.

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик, проруски националист, многократно заплашва да изтегли сръбските представители от въоръжените сили, данъчната система и съдебната система на Босна и да създаде отделни сръбски институции.

Неговата сецесионистка реторика насърчи сръбските националисти, които през последните дни провокираха инциденти в Република Сръбска. Те стреляха във въздуха близо до джамии по време на молитви, публично възхваляваха осъдени военнопрестъпници и заплашваха своите съседи мюсюлмани.

В неделя босненските сърби проведоха публични тържества заедно с парад на въоръжени полицейски сили, като се противопоставиха на забраната на честването от висшия съд и санкциите на САЩ, наложени миналата сряда срещу Додик.

В парада взеха участие над 800 въоръжени полицаи, включително членове на антитерористичните части, жандармерията и кавалерията, които дефилираха заедно със студенти, ветерани от войната и спортисти по улиците на най-големия град в региона Баня Лука.

Тълпи от зрители и шестващи развяваха сръбски червени, сини и бели знамена. Членовете на специална полицейска част изпяха песни, споменаващи Република Сръбска като държава с християнското наследство.

Според съобщенията, Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия, се присъедини към няколко белградски официални лица, които присъстваха на тържествата за Деня на Република Сръбска в четвъртък.

Бърнабич каза, че „в ерата на нестабилността, в която живеем, както показват събитията в Европа и света, Република Сръбска е синоним на мир, стабилност и безопасност за вас“.

Тя добави, че Сърбия е длъжна да се грижи за сърбите, където и да живеят.

Подобна политика изповядва и Русия на Путин.

Бърнабич спомена това, което нарече злощастните събития в региона, особено в Черна гора след новия закон за религиозната свобода и общностите, който сърбите виждат като дискриминационен за тяхната православна църква.

„Независимо от всички предизвикателства, Сърбия и сърбите трябва да продължат своята проактивна и мъдра политика за сътрудничество с всички в региона за запазване на сръбската идентичност. Не трябва да се хващаме на провокации“, предупреди тя.

Въпреки че Сърбия официално е кандидат за членство в ЕС и е започнала преговори за присъединяване, страната си дава свободи със своите външнополитически и геополитически симпатии. Реакциите на Европейската комисия спрямо бурното честване на Додик не споменават очевидната подкрепа, която той получи от Белград.

На честването нямаше и следа от сръбския полк от обединените въоръжени сили на Босна, който присъстваше на парада през предишни години. Вместо това фокусът беше върху милитаризираните полицейски сили, които водеха парада със специално проектирани бойни превозни средства, над които кръжаха хеликоптери.

Формирането на обединените въоръжени сили на страната (OSBiH), включващи сръбски, хърватски и бошнашки части, които се биеха помежду си във война от 90-те години на миналия век, е смятано за най-голямото постижение след конфликта, в който загинаха около 100 000 души. Додик заплаши да изтегли сръбския компонент от силите и да сформира изключително сръбска армия в Босна.

„Няма свобода за сръбския народ без държава“, посочи Додик, който в момента е сръбски член в тристранното междуетническо председателство на Босна, в обръщение към хората, наблюдаващи парада.

Дейтънското мирно споразумение с посредничеството на САЩ през 1995 г. сложи край на над тригодишната етническа война в Босна, разделяйки балканската страна на два автономни региона – Република Сръбска и Федерацията, доминирана от бошняци и хървати.