ЕС твърди, че срещата със САЩ ще определи правилата за 21 -ви век

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер и заместник-председателят на Комисията по финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис присъстват на седмичната среща на комисарите в Брюксел, Белгия, 16 октомври 2019 г. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Съветът за търговия и технологии между САЩ и ЕС ще даде на Европа по-голяма сила и ще определи стандарти и правила за 21-ви век, заявиха ръководителите на търговията и цифровите технологии на ЕС. Те подчертаха глобалните опасения за нарастващата мощ на Китай.

Коментарите на еврокомисарите Валдис Домбровскис и Маргрете Вестагер дойдоха преди първата среща между Европейския съюз и Съединените щати в Питсбърг в сряда (29 септември). САЩ и Европа се изправят срещу Китай в области, които варират от търговия до отбрана, технологии и права на човека.

„Съществува реално стратегическо и геополитическо значение на тази нова платформа като начин за определяне на стандарти и правила за 21 -ви век. Така че ние се нуждаем от този Съвет, за да засилим нашия статут “, каза Домбровскис пред репортери.

Той обаче настоя, че платформата не е насочена срещу конкретна държава.

„Съветът за търговия и технологии не се отнася за някаква конкретна трета държава, а за сътрудничество и координация в редица области на политиката между САЩ и ЕС“, обясни той.

Десетте работни групи на Съвета ще се съсредоточат върху технологичните стандарти, зелените технологии, сигурността на веригата на доставки, управлението на данните, контрола на износа, проверката на инвестициите и проблемите на световната търговия.

Всички тези области са ключови за ЕС, подчета Вестагер.

„Това, което постигнахме, е пакет, който обхваща и отбранителни интереси“, каза тя пред репортери.

Домбровскис заяви, че френският гняв от решението на Австралия да отмени сделката за подводници на стойност 40 милиарда долара в полза на САЩ и Великобритания не трябва да отклонява ЕС от дългосрочните му интереси.

„Ние сме съюзници, партньори и приятели, и да, приятелите лесно могат от време на време да правят грешки и видяхме това през последните седмици, но знаехме, че този въпрос не трябва да замъглява нашата преценка за нашите стратегически съюзи“, каза той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, търговският секретар Джина Раймондо и търговският представител Катрин Тай ще бъдат съпредседатели на срещата с Домбровскис и Вестагер.

ЕС се надява да проведе втора среща през пролетта в Белгия.