ЕС търси в Берлин общ “Стратегически компас”

Министрите на отбраната на ЕС и други участници по време на среща в Берлин, Германия, 26 август 2020 г. [EPA-EFE / SEAN GALLUP]

На неформалната среща в Берлин в сряда (26 август) министрите на отбраната се споразумяха да развиват военно сътрудничество и обща стратегическа политика. Те подчертаха нарастващата нужда от обща европейска политика в областта на отбраната.

“Виждаме ситуацията в Мали, демонстрациите в Беларус, нарастващото напрежение в Източното Средиземноморие”, каза германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер пред репортери. Тя подчерта, че Европа трябва да прави повече, за да гарантира собствената си сигурност.

Срещата се проведе под егидата на германското председателство на Съвета на ЕС.

Водещият проект на Германия

От доста време Германия бе критикувана, най-вече от Франция, за това, че не участва в международни военни мисии и не инвестира достатъчно в областта на отбраната.

Сега проектът “Стратегически компас” ще се превърна в една от основните цели на германското председателство на ЕС.

Външните министри на ЕС официално стартираха новата инициатива през юни с цел систематизиране на заплахите на държавите членки в опит да се постигне по-голяма консолидация на отбраната на ЕС.

“Стратегически компас” на ЕС, инструмент, предназначен да приложи глобалната стратегия на ЕС и да направи анализ на заплахите в целия блок, се очаква да бъде одобрен през 2022 г. по време на френското председателство на блока.

Анализът на заплахите е първата стъпка в процеса и има за цел да обхване тенденциите в сигурността в различни региони по света.

Висши служители в ЕС потвърдиха, че инструментът ще обхване управлението на кризи, устойчивостта, развитието на способностите и партньорствата.

Инициативата трябва да бъде финализирана до края на годината, но според същите източници, тя може да бъде представена на страните членки още през ноември под формата на класифицирана информация.

Tерминът “Стратегически компас” имаше за цел да успокои онези държави от ЕС, които смятат “Европейска стратегия за сигурност” за прекалено широкообхватна.

“За да бъде ясно, “Стратегически компас” не е предназначен да замени или пренапише глобалната стратегия на ЕС, а е допълнение във връзка с нововъзникнали заплахи”, посочи източник на ЕС пред EURACTIV в началото на август .

Източен срещу Южен фланг

Въпреки това търсенето на блока на всеобхватна обща военна стратегия досега не се увенча с успех поради нарастващата пропаст между приоритетите за сигурност на държавите членки.

Южноевропейците и Франция се фокусират основно върху конфликтите в Близкия Изток и Африка, докато за Източна Европа Русия остава основната заплаха.

“От години експертите сочат различното възприемане на заплахите между страните от Южна и Източна Европа като пречка за засилването на общата външна политика и политика на сигурност и европейската отбрана”, коментира Елена Лазару, политически анализатор на изследователската служба на Европейския парламент.

“Кризата в Източното Средиземноморие и Беларус в навечерието на срещата за обсъждане на проекта “Стратегически компас” прави това изключително ясно”, добави тя.