Жандармерията и армията ще пазят границата с Турция от мигранти

Премиерът Бойко Борисов обясни, че ще обсъди ситуацията с турския президент Реджеп Ердоган. [boykoborissov.bg]

Сили на жандармерията са изпратени към границата с Турция, защото има реална заплаха от мигрантска вълна. Това се разбра от изказването на премиера Бойко Борисов по време на извънредно заседание на Министерския съвет в петък (28 февруари).

“Имаме данни за доста струпване на мигранти в Одрин, дислоцирахме жандармерията по границата, усилили сме максимално границата. Притеснително е, че турските граничари се отдръпнаха. Да се надяваме, че са ги дръпнали по-навътре в страната, там да ги спират”, обясни Борисов.

И допълни: “Виждате по островите в Гърция какво става. Към момента си има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там, а пък едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, си представете да почнат да влизат стотици хиляди мигранти”.

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала две имигрантски групи от по около 30 души, да влязат в страната. “Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника”, обяви министърът.

Ако България поиска допълнителна подкрепа от Европейската комисия, тя има готовност да помогне за опазването на границите, обяви говорител на ЕК, цитиран от БТА. По думите му в момента в България има около 70 граничари от Фронтекс.

“От 2015 г. насам сме осигурили на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и охрана на границите”, добавя говорителят. По думите му България спокойно може да поиска допълнителна помощ. А тя би могла да е финансова или изпращане на още европейски граничари.

“Знаем за твърденията, че мигранти се движат от Турция към границата с ЕС, но имаме нужда от собствени данни”, посочи още говорителят. И добави, че споразумението ЕС-Турция за миграцията продължава да действа и “очакваме Турция да продължи да изпълнява задълженията си” по него.

Досега нямало официално съобщение от турската страна за промяна на политиката по отношение на бежанците и мигрантите. “Може да се очаква ЕС да продължи да осигурява жизненоважна помощ за бежанците, подслонени в Турция. Рано е да се каже точно как, докато не са приключили преговорите за европейския бюджет до 2027 г.”, поясни говорителят. Той определи обстановката около Идлиб като много опасна. Според оценката на комисията съществува заплаха от международен сблъсък в Сирия.

Борисов и Ердоган ще се срещнат в понеделник

Борисов и Ердоган ще се срещнат в понеделник, съобщи пресслужбата на правителството. Срещата е договорена по време на телефонен разговор между двамата, по време на който била обсъдена обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. “В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България”, гласи съобщението. 

Борисов обяснил, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава, не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа. Според Борисов е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Той щял да информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и “ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път”.