Заев се среща с Борисов през ноември, за да помирят позициите си

Зоран Заев и Бойко Борисов. [Министерския съвет]

Македонският премиер Зоран Заев ще гостува в София в началото на ноември, където ще се срещне с българския си колега Бойко Борисов, с надеждата за известно сближаване на позициите, съобщава македонското издание МКД.

След неуспешното двудневно заседание на Съвместната комисия за решаване на спорните исторически въпроси между Северна Македония и България, въпросът ще бъде решен на по-високо ниво. Дипломатическата и експертна битка ще бъде за това кой какво е откраднал от историята на съседите.

Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров заяви през уикенда, че Македония няма да жертва своята идентичност и език, за да започне преговори със София и че може да не се проведе съвместна междуправителствена конференция с ЕС, въпреки усилията за постигане на споразумение. От друга страна, вицепремиерът и министър на отбраната на България Красимир Каракачанов заяви, че Германия оказва силен натиск върху България, но няма да “загърбят 1000 години история“.

Заев заяви, че ще посети България и че неслучайно първото му официално посещение на съседни държави ще започне от България.

“Заради приятелството, защото първият мандат започна по този начин и вярвам, че през този период са регистрирани големи успехи. Вярвам, че ще се разберем”, каза Заев и подчерта, че ако има споразумение с България, то ще бъде обявено незабавно.

Опозиционният лидер Християн Мицкоски поиска среща с ръководството и повтори твърдението, че България е поискала от Северна Македония ново двустранно споразумение вместо Споразумението за добросъседство от 2017 г., което ще включва конституционни промени. Правителството обаче не вижда нужда от среща Мицкоски заради недоразуменията с България. ВМРО-ДПМНЕ, от друга страна, казва, че ако за премиера Зоран Заев е важно страната да продължи напред, той ще се съгласи на среща и ще обсъди всички нерешени въпроси.

“Мицкоски не търси споразумение по която и да е тема, а начин да навреди на страната на процесите, които не ни приближава към ЕС”, заяви премиерът Заев вчера.

„Очакваше се Зоран Заев да отхвърли инициативата, защото  ще трябва да признае, че правителството е победено във всички области – външен план, здравеопазване, икономика, образование, корупция и всичко останало”, реагираха от ВМРО-ДПМНЕ.

Каракачанов с радикално изказване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви в събота, че Скопие иска България да се съгласи да бъде насрочена първата междуправителствена конференция за започване на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз. Но според него това не е достатъчно.

“Сключили сме и договор преди повече от три години, който съседката ни не спазва и смята, че няма задължението да го прави.”, заяви в телевизионно интервю Каракачанов.

Той обясни, че България има рамковата позиция, в която са описани няколко правила. Сред тях са да се прекрати езикът на омразата към българите и да се променят учебниците по география и история, “в които българският народ е описан с обидни квалификации, като татари, фашисти и убийци”.

“Учениците в Северна Македония учат открадната история. Северномакедонците смятат че договорът с България е лист хартия, с който могат да си избършат някои части от тялото. От друга страна, големите държави ни натискат по дипломатическа линия да спрем да се противопоставяме. Една от тях в момента председателства Европейския съюз. Но България има своето достойнство”, каза още министърът, който заплаши да блокира преговорите за присъединяване на Северна Македония.