Западът изкуствено нагнетява напрежението в Украйна, твърди Кремъл

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков преди пресконференция на руския президент Владимир Путин и белоруския ме колега Александър Лукашенко в Кремъл в Москва, Русия, 9 септември 2021 г.  [Pool/EPA/EFE]

Кремъл обвини Запада в неделя (21 ноември), че изкуствено нагнетява напрежението около Украйна с многократни изявления и предположения, че Русия е готова да предприеме атака срещу съседката си. Руските власти подчертават, че Вашингтон и съюзниците му трябва да спрат да струпват военни сили в близост до границите й.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в събота, че страната му има реални опасения, които са широко споделяни с партньорите в Европа, за руските действия на украинската граница. По-рано Украйна заяви, че се опасява, че Русия може да подготвя нападение.

Служители на САЩ, НАТО и Украйна правят подобни изявления от близо две седмици, като се позовават на необичайно движение на руски войски в близост до Украйна.

Ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов каза пред изданието Military Times този уикенд, че Русия е разположила над 92 000 войници около украинските граници и се готви за атака до края на януари или началото на февруари.

Буданов подчерта, че подобна атака вероятно ще включва въздушни удари, атаки с артилерия и бронирани машини, последвани от въздушни атаки на изток, десантни нападения в Одеса и Мариупол и нахлуване през Беларус.

Москва отхвърли подобни твърдения и се оплака, че те увеличават активността на НАТО в региона.

В коментар, който бе излъчен по-късно в неделя по държавната телевизия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не може да бъде изключена „провокация“ в района предвид цялата реторика на САЩ.

„Тази истерия се раздухва изкуствено. Обвиняват ни в някаква необичайна военна дейност на наша територия от онези, които са докарали въоръжените си сили отвъд океана. Тоест Съединените американски щати“, каза Песков.

Песков предположи, че Украйна вероятно търси начин да реши собствените си проблеми със сила.

Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., а подкрепяните от Русия сепаратисти завзеха част от Източна Украйна през същата година.

Песков каза, че Русия иска НАТО да спре „концентрирането на военни сили“ близо до границите й и да престане да въоръжава Украйна с модерни оръжия.

Кремъл заяви през септември, че НАТО ще премине руската червена линия, ако разшири военната си инфраструктура в Украйна.

Кораб, който превозваше две преоборудвани бивши патрулни лодки на бреговата охрана на САЩ, предназначени да укрепят украинския флот, премина през пролива Дарданелите в събота.

Украйна, която се стреми да стане член на НАТО, получи по-рано тази година голямо количество американски боеприпаси и противотанкови ракетни системи „Джавелин“, което предизвика критики от страна на Москва.