Западът и Русия се обвиняват взаимно за кризата на полската граница с Беларус

Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия в ООН, говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН по време на 76-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ, 23 септември 2021 г. [Pool/ EPA/EFE]

В четвъртък (11 ноември) Русия и западните членове на Съвета за сигурност на ООН си отправиха взаимни обвинения заради кризата на границата между Беларус и Полша. Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски предполага, че европейските му колеги имат „мазохистични наклонности“.

Естония, Франция, Ирландия, Норвегия, САЩ и Великобритания повдигнаха темата за мигрантската криза по време на среща при закрити врата на 15-членния орган.

„Осъждаме организираното инструментализиране на човешки същества, чийто живот и благополучие са изложени на опасност за политически цели от Беларус, с цел дестабилизиране на съседните страни и външната граница на Европейския съюз и отклоняване на вниманието от неговите собствени нарастващи нарушения на правата на човека“, казаха те в изявление.

В документа не се споменава съюзникът на Беларус Русия, който преди срещата отхвърли твърденията на Запада, че работи съвместно с Минск за прехвърлянето на мигрантите през източната граница на ЕС в Полша.

Подписалите изявлението страни определиха беларуския подход като „неприемлив“ и обвиниха президента Александър Лукашенко, че се превръща в заплаха за регионалната стабилност, и призоваха за „силна международна реакция“, за да се търси му се потърси отговорност. Те обещаха „да обсъдим допълнителни мерки, които можем да предприемем“.

ЕС казва, че Беларус насърчава хиляди хора, прогонени от разкъсани от война части на света, да  преминават в Полша и други съседни страни, за да си отмъсти за санкциите на ЕС.

Беларус предупреди, че кризата може да ескалира във военна конфронтация, а Литва, Естония и Латвия заявиха, че Беларус представлява сериозна заплаха за европейската сигурност.

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски каза пред репортери преди заседанието на съвета, че вярва, че западните му колеги в Съвета за сигурност „имат някакви мазохистични наклонности, защото да повдигат тази тема, която е пълен срам за ЕС, пред нас и е доста смело“.

На въпрос дали Русия или Беларус помагат за транспортирането на мигрантите до полската граница, Полянски каза: „Не, абсолютно не“. Той добави, че не всички проблеми трябва да бъдат решавани от Съвета за сигурност. Русия има право на вето в Съвета, така че може да предпази Беларус от всякакви възможни опити за налагане на санкции на ООН.

Запитан за полетите на руски изтребители над Беларус, той каза, че изпращането на бомбардировачи е в отговор на това, което той нарече масово струпване на полски военни сили на границата.

Естония, Франция, Ирландия, Норвегия, Съединените щати и Великобритания заявиха: „Ще останем единни и решени да защитим ЕС срещу тези хибридни операции на беларуските власти“.

Запитан дали разполагането на руски сили на границата с Украйна означава, че Русия планира да нахлуе в съседната страна, Полянски каза: „Никога не е планирала и никога няма да го направи, освен ако не сме провокирани, разбира се, от Украйна или от някой друг“.