Заради заплахи НАТО създава нов космически център в Германия

[Shutterstock]

Очаква се министрите на отбраната на страните от НАТО в четвъртък да одобрят план за създаване на нов космически център в Рамщайн, Германия. Той ще е в отговор на нарастващите опасения за защитата на сателитните и навигационните обекти.

Базата ще е част от върховното командване на ВВС на НАТО в Рамщайн, в германската провинция Рейнланд-Пфалц и ще служи предимно като координационен център за наблюдение на космоса.

Центърът ще събира информация за възможни заплахи за сателитите на съюза и вероятно ще бъде доразвит в команден център за отбранителни мерки.

“Сателитните системи поддържат света ни работещ по начин, които много хора едва ли осъзнават. Търговията, прогнозите за времето, мобилните телефони и банкирането разчитат на сателити“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Дойче Веле.

Според ДПА, НАТО планира да създаде и център за върхови постижения, за който Франция и Германия са изразили интерес да бъдат домакин.

Столтенберг обяви, че центърът ще подкрепя мисиите на НАТО с комуникации и сателитни изображения и ще координира дейностите на алианса в тази област.

“Нашата цел не е да милитаризираме космоса“, каза Столтенберг, “а да повишим информираността на НАТО за предизвикателствата в космоса и способността ни да се справяме с тях.“

Миналата година лидерите на НАТО обявиха космоса за “петия елемент“ на алианса, след суша, море, въздух и киберпространство, в отговор на нарастващите опасения за защитата на сателитните и навигационните обекти от чужди заплахи.

Около 80 държави имат сателити, както и частни компании, но военният алианс не разполага със собствена космическа технология и разчита на техническите възможности на своите членове.

Тъй като само девет от 29-те държави-членки на НАТО са част от космически програми, решението ще има повече политически, отколкото практически характер. Трябва да се има предвид и фактът, че САЩ, Русия, Китай и Индия отдавна са организирали силни военни структури за предотвратяване на атаки от космоса.

Сред европейските членове на НАТО само Франция е представила национална космическа стратегия.

“Европейските сателитни системи “Галилео“, EGNOS и “Коперник“ са уязвими и трябва да бъдат защитени – още повече, че се използват както от цивилни, така и от военни“, каза генерал Мишел Фридлинг, ръководител на новото космическо командване на Франция.

Той също така предупреди за “нерегламентирани действия“ в космоса, които в момента не са враждебни, но свободната среда там скоро може да насърчи подобни действия. Проблемът е, че само една слаба бариера е в основата на международното космическо право и предотвратява милитаризацията на космоса.

“Някои държави – включително Русия и Китай – разработват антисателитни системи, които могат да заслепят, деактивират или свалят сателити и да създадат опасни отломки в орбита. Трябва да увеличим нашето разбиране за предизвикателствата в космоса и способността ни да се справим с тях “, каза Столтенберг в изявление преди срещата.

В момента военният съюз настоява, че “подходът му ще остане отбранителен и напълно в съответствие с международното право“.

Въпреки направените крачки в “петата област“, ​​Столтенберг многократно е казвал през последната година, че “НАТО няма намерение да изпраща оръжия в космоса“.

Договорът за космическото пространство от 1967 г. първоначално е сключен между САЩ, Великобритания и Съветския съюз, а участници в договора са 109 държави.

Споразумението забранява поставянето на ядрени оръжия в космоса, ограничава използването на Луната и всички други небесни тела само до мирни цели и постановява, че космосът е свободен за изследване и използване от всички държави, но че никоя нация не може да претендира за суверенитет на космоса или някакво небесно тяло.

“Трябва да бъдем реалисти“, каза източник от НАТО за EURACTIV миналата година, когато идеята за космическата политика на алианса беше представена за първи път, “ако започнем дискусия  за космическото регулиране много скоро, ще  избегнем излишни недоразумения“.