Зеленски в Давос: Ако Западът бе действал по-бързо, можеха да бъдат спасени хиляди

Украинският президент Володимир Зеленски прави обръщение чрез видеовръзка по време на пленарната сесия за откриване на 51-вата годишна среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, 23 май 2022 г. Форумът беше отложен поради пандемията COVID-19 и беше преместен за началото на лятото. Срещата събира предприемачи, учени, корпоративни и политически лидери в Давос на тема "Историята в повратен момент: Правителствени политики и бизнес стратегии" от 22 до 26 май 2022 г. EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова в понеделник (23 май) за повече оръжия и максимални допълнителни санкции срещу Русия. Той заяви, че десетки хиляди живота са щели да бъдат спасени, ако международната общност е действала по-бързо.

Обръщайки се чрез видеовръзка към световните лидери по време на Световния икономически форум в Давос, Зеленски заяви, че настоящата война ще покаже, „че подкрепата за нападнатата страна е толкова по-ценна, колкото по-бързо бъде предоставена: оръжия, финансиране, политическа подкрепа и санкции срещу Русия“.

„Ето защо Украйна се нуждае от всички оръжия, които искаме, а не само от тези, които бяха предоставени“, каза той и добави, че 87 души са загинали при руския удар на 17 май по военна база в Северна Украйна.

Прекратяване на цялата търговия с Русия

Зеленски разкритикува ЕС, че не е наложил санкции още през февруари, преди да започне войната, въпреки призивите на украинското правителство.

„Санкциите трябва да имат превантивен характер, а не да се налагат само като отговор“, каза той и заяви, че ако срещу Русия е бил приложен пълният набор от наказателни мерки, това е можело да предотврати войната.

„Подкрепата за нападнатата страна е най-ценна възможно най-рано. Ако бяха въведени санкции, и то наведнъж, още през февруари, резултатът щеше да бъде десетки хиляди спасени животи“, добави Зеленски.

Той призова за незабавно петролно ембарго върху Русия, наказателни мерки срещу всички нейни банки и отбягване на ИТ сектора, като добави, че всички чуждестранни компании трябва да напуснат страната.

„Не трябва да има никаква търговия с Русия“, заяви той пред аудиторията.

„Смятам, че все още няма такива санкции срещу Русия – а би трябвало да има“, добави той, което беше завоалирана препратка към това, че ЕС не може да постигне съгласие по шестия пакет от санкции в продължение на седмици поради възраженията на няколко държави-членки.

Докато Съединените щати, Великобритания и Канада предприеха действия за забрана на руския петрол и газ, Европейският съюз е разделен по отношение на налагането на подобни мерки.

Членове на ЕС като Германия и Унгария са силно зависими от енергийните доставки от Русия, като Будапеща се пазари за цена, за да отмени ветото си.

Зеленски също така призова всички руски активи да бъдат конфискувани или замразени, след което да бъдат разпределени в специален фонд, който да се използва за възстановяване.

Подобна идея вече беше лансирана от служители на ЕС, но все още не е ясно доколко подобна стъпка би била юридически издържана.

В момента се проучват някои правни възможности, но има опасения, че в определени случаи мерките могат да бъдат оспорени в съда, заявиха пред EURACTIV дипломати от ЕС.

Запитан от основателя на Световния икономически форум Клаус Шваб за това какви ще бъдат основните му искания към световните лидери, Зеленски отговори: „Хиляда са. Не съм сигурен дали ще имам време. Украйна няма време.“

Шваб похвали Зеленски за смелото му лидерство и заяви, че участниците в Давос са нетърпеливи да чуят как могат да помогнат на Украйна, „защото всички са засегнати от това, което се случва във вашата страна“.

Темата за войната на Русия в Украйна доминира на четиридневната среща на световния бизнес и политически елит, като Киев изпрати силен контингент от официални лица, включително министъра на външните работи Дмитрий Кулеба, министъра на цифровите технологии Михаил Федеров, кмета на Киев Виталий Кличко, няколко членове на украинския парламент и кметовете на Буча и Мариупол, за да молят за повече помощ.

Присъствието на руските бизнес и политически лидери, които участваха в предишни години на форума, сега бе забранено от организаторите.

Украинците превърнаха „Къщата на Русия“ в Давос, която обикновено се използва от руската делегация, в „Къща на военните престъпления на Русия“, за да популяризират каузата си.