Зеленски обвинява Германия и Франция за провала на украинската дипломация

Коментарите на Зеленски дойдоха, след като редица украински официални лица обвиниха Париж и Берлин за техните сдържани и до голяма степен безплодни дипломатически усилия.[Президентски офис на Украйна]

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини бившия германски канцлер Ангела Меркел и бившия френски президент Никола Саркози за четиринадесет години неуспешна дипломация спрямо Русия, която е окуражила агресията на Москва.

Във видеообръщение, направено в неделя вечер (3 април), след като се появиха съобщения за военни престъпления, извършени от руските сили в Буча, град в Киевска област, Зеленски заяви:

„Приканвам г-жа Меркел и г-н Саркози да посетят Буча и да видят до какво е довела политиката на отстъпки пред Русия за 14 години. Да видят със собствените си очи измъчваните украински мъже и жени“, каза Зеленски.

Зеленски се позова на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., когато съюзниците не взеха решение да предоставят на Украйна и Грузия Плана за действие за членство в НАТО (ПДЧ), който теоретично щеше да ги постави на пътя към присъединяване към военния съюз в бъдеще.

В заключителното си комюнике от срещата на върха тогава лидерите на НАТО само заявиха, че „тези страни ще станат членове на НАТО“, без да посочат повече подробности относно условията.

Германия и Франция тогава бяха сред онези членове на НАТО, които блокираха подобни амбиции, докато водеха мирна дипломация около войната на Русия с Грузия.

„Те смятаха, че като откажат на Украйна, ще успокоят Русия, ще я убедят да уважава Украйна и да живее нормално в съседство с нас“, каза Зеленски.

„През 14-те години, последвали тази грешна преценка, Украйна преживя революция и осем години война в Донбас. А сега се борим за живота си в най-ужасната война в Европа след Втората световна война“, добави той.

Украинският президент обаче смекчи обвиненията си към края на речта, като добави, че Украйна „няма да обвинява Запада. Ние не обвиняваме никого, освен конкретните руски сили, които причиниха това на нашия народ. И тези, които им даваха заповеди.“

До момента официален отговор от Берлин или Париж не е получен.

Коментарите на Зеленски дойдоха, след като редица украински официални лица обвиниха Париж и Берлин за техните сдържани и до голяма степен безплодни дипломатически усилия.

„Те [Германия и Франция] продължават да повтарят, че искат мирно решение и че са дълбоко загрижени за действията на Русия – беззъбите изявления вече не работят“, заяви бившият украински министър-председател Володимир Гройсман пред EURACTIV миналия месец във връзка с провалените споразумения от Минск.

Споразумението Минск 2, постигнато с посредничеството на Франция и Германия и целящо да сложи край на предишната война в Източна Украйна, беше широко възприемано от украинската страна като предателство на националните им интереси и така и не бе изпълнено изцяло.

Основна пречка беше настояването на Русия, че тя не е страна в конфликта и следователно не е обвързана с неговите условия.

Запитан дали Франция и Германия трябва да посредничат в бъдещите мирни преговори след края на настоящата война, Гройсман заяви, че двете страни „трябва да спрат да се самозалъгват и да спрат да заблуждават своите граждани“.

„Те трябва да бъдат откровени и да признаят, че осемгодишната дипломация, която се опитваха да проведат преди началото на тази война, доведе само до нова ескалация и до мащабна война срещу Украйна“, добави той.