Зеленски пита Байдън защо Украйна все още не е в НАТО

Зеленски разговаря с кореспондента на документалната новинарска програма на HBO Axios. [Website of the President of Ukraine]

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю в понеделник, че би искал новия американски президент Джо Байдън да му обясни защо бившата съветска държава все още не е член на НАТО.

В интервю за документалната новинарска програма на HBO  Зеленски заяви, че ако има възможност да зададе въпрос на президента на САЩ, той ще се съсредоточи върху отношенията на Украйна с военния алианс.

“Имам много прост въпрос: Господин президент, защо все още не сме в НАТО?“, попита той.

От 2014 г. Киев се бори срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната в конфликт, отнел повече от 13 000 живота.

Зеленски каза, че ако Украйна е част от Алианса, “няма да има ескалация на напрежението в източната част на Украйна“.

Русия може да атакува “всяка европейска държава“ и дори Съединените щати, каза Зеленски и добави, че на изток украинската армия защитава европейци, а не само украинци.

Прозападното ръководство на Украйна си сътрудничи тясно с НАТО и през 2019 г. бившата съветска държава прие конституционни промени, в които се посочват стремежите й да се присъедини към военния алианс, както и към Европейския съюз.

Киев вижда присъединяването към НАТО като ключово решение за укрепване на защитата срещу Москва, която обвини алианса, че се стреми да проникне в традиционната си сфера на влияние.

Месеци след победата на президентските избори в Украйна през пролетта на 2019 г., бившият комик Володимир Зеленски стана централната фигура в американския политически скандал при предшественика на Байдън Доналд Тръмп.

Администрацията на Тръмп публикува стенограмата на противоречив телефонен разговор между Тръмп и Зеленски през 2019 г.

По време на телефонното обаждане Тръмп се е опитал да принуди Украйна да започне разследване срещу Байдън, чийто син тогава беше член на борда на украинска газова компания.

Стенограмата е смущаваща за Зеленски, защото разкрива, че президентът на Украйна е хулил Европейския съюз заради предполагаемата му “липса на подкрепа“ за Украйна.

Зеленски заяви пред HBO, че би искал Украйна и САЩ да навлязат в “нова фаза“ в отношенията си при управлението на Байдън.

Запитан дали е “малко“ ядосан на Тръмп, Зеленски отговори: “Малко?“ и се засмя.

“Това са лични неща”, каза Зеленски. „Никога не бих си го позволил.“

Украинският президент се аргументира и за разширяването на четиристранните преговори за конфликта в Източна Украйна, известен като “Нормандски формат“, до Съединените щати. В момента в разговорите участват Русия, Украйна, Германия и Франция.