Зеленски: Русия е хвърлила око на огромна територия от Варшава до София

Мъж, облечен с тениска с портрет на руския президент Владимир Путин, се разхожда пред Паметника на Съветската армия по време на тържествата за Деня на победата в София, България, 9 май 2022 г. [EPA-EFE/ВАСИЛ ДОНЕВ]

Украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз да позволи на страната му да тръгне по пътя към членство в блока, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от Варшава до София.

В реч пред двете камари на чешкия парламент чрез видеовръзка в сряда, 15 юни, Зеленски също призова за повече санкции на ЕС срещу Русия заради инвазията в Украйна на 24 февруари.

„Русия не се интересува само от нашите (градове) Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, амбициите й са насочени към огромна територия от Варшава до София“, каза той, без да цитира доказателства за твърдението си.

„Както в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, от която руското ръководство трябва да отвори пътя към други страни, към завладяването на други народи“, допълни украинският президент.

ЕС прие шест пакета санкции срещу Русия, а Украйна се стреми към седми, за да бъде увеличен натискът върху Русия да прекрати войната.

Очаква се Европейската комисия да обяви решение по искането на Украйна за статут на кандидат тази седмица преди срещата на върха на ЕС следващата седмица. Получаването на статут на кандидат би било предварителна стъпка в дълъг процес на присъединяване.

„Да бъде даден статут на кандидатка на Украйна сега би означавало, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина работят, а не са просто посочени в определени документи“, каза Зеленски.

Той каза, че чешкият народ – след нацистката германска окупация по време на Втората световна война и десетилетия на съветско господство след войната – знае как приключват компромисите и какво идва, когато се отстъпва на тиранията.

„Ако някой иска да вземе всичко, никога няма да се задоволи само с част от това, което иска“, каза Зеленски.

Русия не коментира веднага изказването му. Москва нарича войната в Украйна специална военна операция срещу украинските военни и това, което тя описва като опасни националисти.