Зоран Заев прогнозира намаляване на напрежението между Скопие и София

Зоран Заев [Фейсбук/Зоран Заев]

Външните министри на България и Северна Македония ще се срещнат най-вероятно през следващата седмица, за да насрочат дата за общо заседание на двете правителства. Това съобщи в понеделник премиерът на Северна Македония Зоран Заев. По думите му двете страни трябва да подпишат документ, който би трябало да намали напрежението.

Заев прогнозира, че датата за съвместно правителствено заседание би трябвало да се съгласува бързо, защото няма нищо спорно по Плана за действие за изчистване на спорните въпроси.

И докато София и Скопие се намират в много ниска точка на своите отношения, преди ден македонският премиер устрои тържествено посрещане на сръбския президент Александър Вучич, който лично донесе пакет от 4600 ваксини срещу Covid-19 на македонците.

Българското правителство обеща да помогне на Северна Македония с ваксини още през декември, но досега не е изпратило и една бройка. Жестът на Вучич бе посрещнат много топло в страната.

“Какъвто и да е Вучич, но се появи на Свети Трифон на Табановце и донесе първите ваксини за македонците. Нито ЕС, нито българите, нито гърците, никой друг. Къде са ваксините, които обеща “братът” Бойко за братята македонци. Онези, за които здравният министър Венко Филипче специално пътува до София и за които премиерът Зоран Заев предварително благодари “за братската помощ”, написа в коментар на проправителствения вестник “Слободен печат”.

Вестникът допълва, че за добросъседство не са нужни договори, а готовност да се помогне с обикновени неща в момент, когато те са нужни на приятеля, на “брата”. В коментара се казва, че “вождът от Белград” Вучич е дал урок на България, че трябва още много да работи върху дипломацията и геостратегията.

“Не трябва да го обичаш, но не можеш да не го уважаваш, заключава авторът от “Слободен печат“, цитиран от БТА.

На този фон вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е основен вдъхновител на българското вето върху европейската перспектива на Северна Македония, предпочита да дразни съседите, включително на тема ваксини. В обръщение към основните политически играчи в Скопие Каракачанов написа следното: “Срещу Covid Ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство”.

Това бе казано от вицепремиера при положение, че никакви ваксини не са пратени към Скопие.