“Игри за забавление” в Либия

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Напоследък нито една точка от географската карта не прави Европейския съюз по-уязвим, отколкото Либия. За съжаление, в раздираната от конфликти в стил „Лудия Макс“ страна, ситуацията вероятно ще се влоши, преди да настъпи подобрение.

Когато ЕС не се грижи за съседния си регион, някой друг ще го направи. Турция проектира нео-османските си империалистически амбиции в и около Либия, опитвайки се да преначертае изключителните икономически зони в Средиземноморието. Гърция и Кипър протестират.

По този начин Турция получи подписа на Файез ал Сарадж, ръководител на международно признатото правителство на националното съгласие в Либия, документ, който Никозия и Атина считат за незаконен.

Така Турция е в един отбор с ал Сарадж, а Русия подкрепя Халифа Хафтар, лидер на Либийската национална армия (LNA), който контролира почти цялата страна, с изключение на районите Триполи, Хомс и Мисрата.

Хафтар разчита на военната подкрепа на президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси и твърди, че може да завземе Триполи до дни, (войските му атакуваха столицата миналата пролет) ако Кайро изпрати подкрепа. Ал-Сиси с удоволствие би отговорил на молбата, било то и само, за да подразни дългогодишния си враг Ердоган.

Не се и опитвайте да си представите единство на ЕС в конфликта.

През последните години Франция, която има петролни активи в източна Либия, предоставя военна помощ на Хафтар.

От друга страна Италия, също имаща петролни интереси на либийската шахматна дъска, подкрепя ал Сарадж и разчита на него, за да предотврати нови мигрантски вълни към италианските острови и брегове. По молба на Италия, бреговата охрана на Либия редовно блокира мигрантите, опитващи се да достигнат Европа.

НАТО е блокиран, първо защото Доналд Тръмп няма ясна позиция по въпроса и второ, защото два ключови съюзника, Гърция и Турция, са в противоположни лагери.

Да добавим и Русия, която има няколко стотици наемници в страната, играеща ролята на миротворец и Ангела Меркел, която проведе най-приятелската си среща с Владимир Путин, откакто Русия анексира Крим.

С благословията на Путин скоро в Берлин вероятно ще се проведе Либийска мирна конференция. Както писахме преди три години, Русия играе „за забавление“ в Либия.

Либия позволява на Путин да влезе в ролята на победител срещу внесените от Запада революции, които в случай на Либия, унищожиха страната.

Освен това след Сирия, Русия отбелязва още една червена точка в Близкия изток, представяйки се и в двата случая като конструктивна сила.

Основното е, че Русия изпраща съобщение до европейските столици:

„Вие не можете да контролирате Анкара, но може би ние можем. Можем да се справим с Либия вместо вас. Или може би няма да го направим. В тази игра сме или заедно, или един срещу друг. Либия е вашият кошмар. От вас зависи да се събудите. “