Изгряваща политическа звезда разваля спокойствието на Лукашенко

Опозиционната кандидаткта Светлана Тихановская (ляво) до Мария Колесникова, представител на кандидата Виктор Бабарико, на когото бе отказана регистрация, на митинг в Минск на 19 юли 2020 г. [Tatyana Zenkovych/EPA/EFE]

В неделя (9 август) Беларус провежда президентски избори, като най-голямото предизвикателство за авторитарния президент Александър Лукашенко  се оказа млада жена без политически опит.

Според анкетите 65-годишният Лукашенко би трябвало да си осигури шести мандат. Но самият той е изненадан от бързия ръст на популярността на Светлана Тихановская, най-силната от четирите му съперници.

Тя проведе ефективна и стилна кампания, като митингите й на открито привличаха хиляди беларуси из цялата страна, които скандираха „промяна“ и „свобода“, размахвайки светещите екрани на мобилните си телефони в такт с песен за разрушаване на стените на затвора.

37-годишната преподавателка по английски език и преводач по професия, която нарича себе си „обикновена жена, майка и съпруга“, се включи в надпреварата с голям личен риск след задържането на съпруга си, популярен опозиционен блогър, която се надяваше да е кандидат за президент.

Първоначално изглеждаща неловко в светлината на прожекторите, Тихановская привлече широка подкрепа с обещанието си да освободи задържани опозиционни дейци, включително съпруга си.

Тя също така казва, че ако спечели, ще свика нови избори, в които цялата опозиция да участва.

Нейният изцяло женски екип на кампанията включва съпругата на лидер на опозицията под запрещение и ръководителката на кампанията на друг опозиционен лидер.

На тениските са изобразени три символа: юмрук, сърце и знак V за победа.

Тихановская призова избирателите да помогнат за предотвратяване на изборите измами, като не участват в предсрочно гласуване и като гласуват в края на изборния ден, неделя.

Резултатът обаче едва ли е непредвидим.

Беларус не провежда свободни и справедливи избори от 1995 г. насам, като този път Минск не кани наблюдатели от ОССЕ за първи път от 2001 г.

Външни заговори

В очакване на гласуването в неделя Лукашенко се опита да спечели подкрепа за своето управление, като предупреди за външни заговори и заплаши с появата на насилнически тълпи. Службата за сигурност на КГБ съобщи за задържането на група руски наемници, за които се твърди, че планират да дестабилизират вота, заявявайки, че са от групировката Вагнер, сенчеста частна армия, за която се твърди, че се финансира от близък сътрудник на президента Владимир Путин.

Създавайки допълнителни проблеми за Русия, мъжете свидетелстваха, че са на път за други страни, посочвайки Венецуела.

Беларус ги обвини, че планират масови размирици заедно със задържани опозиционни личности, включително съпругът на Тихановская.

Лукашенко също изрази неясни предупреждения за замислено клане в Минск и финансирани от чужбина кибер кампании, насочени към подстрекаване на „цветни революции“, по време на телевизионно обръщение тази седмица.

В миналото той смазваше протестите със специални части и тежки наказания със затвор, което предизвика западни санкции.

Той каза, че ще приеме резултата от вота, но поиска шанс да „спаси страната“.

Някои поставиха под въпрос здравословното състояние на Лукашенко, когато звучеше дрезгаво, изглеждаше прибледнял и постоянно бършеше челото си.

Поддържаш имиджа на енергичен мъж, който обича селския живот и спорта, той наскоро призна, че се е заразил с коронавирус „без симптоми“ – след като многократно беше отхвърлил опасенията от вируса и отказа да наложи ограничения в страната.