Израел дарява ваксини на Чехия в замяна на дипломатическа подкрепа

Чехия получи 5000 дози от ваксината на Moderna като дарение от Израел във вторник, ден след като чешкото правителство реши да отвори новото си дипломатически офис в Йерусалим.[Shutterstock/PalSand]

Чехия получи 5000 дози от ваксината на Moderna като дарение от Израел. Това се случи само ден, след като чешкото правителство реши да отвори новия си дипломатически офис в Йерусалим.

“Решено е да се подпомогнат със символично количество ваксини медицинските екипи на Палестинската администрация и няколко от страните, които са се свързали с Израел”, посочи израелското правителство в изявление.

Израелските медии съобщиха, че заедно с Чехия, Хондурас и Гватемала също са получили ограничено количество ваксини. Хондурас възнамерява скоро да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим, а Гватемала вече го направи миналата година.

Изглежда, че и трите държави са били “възнаградени” с 5000 дози от ваксината срещу COVID-19. До този момент в медийни съобщения други държави не се споменават.

Чешкият външен министър Томаш Петричек (Алианс на социалисти и демократи) потвърди, че Чехия е получила дарението на Израел, като отбеляза обаче, че създаването на дипломатически офис в Йерусалим не е оказало влияние върху политическите и икономическите отношения на Чехия с палестинските власти. Посолството на Чехия ще остане в Тел Авив.