Индия ухажва страните от Централна Азия в геополитическа надпревара за влияние

Премиерът на Индия Нарендра Моди с външните министри на петте централноазиатски държави. [Уебсайт на министър-председателя на Индия]

Премиерът на Индия Нарендра Моди прие външните министри на петте централноазиатски държави в Ню Делхи в понеделник (20 декември) в очевидно усилие да се конкурира с влиянието на други геополитически играчи в региона: Русия, Китай и Пакистан.

Външните министри на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан се срещнаха с Моди на 18-19 декември на среща между Индия и страните от Централна Азия, домакин на която беше министърът на външните работи на Индия.

Съобщава се, че срещата се фокусира върху търговията и свързаността, партньорствата и регионалното развитие, включително ситуацията в Афганистан.

Според уебсайта на министър-председателя на Индия, министрите на външните работи на Централна Азия са подчертали готовността на ръководствата на своите страни да задълбочат отношенията си с Индия.

В замяна на това Моди подчерта значението, което Индия придава на дългогодишните си отношения със страните от Централна Азия, които са част от това, което Индия нарича нейно „разширено съседство“.

Той също така поздрави министрите с 30-ата годишнина от независимостта им. Всички страни от Централна Азия бяха съветски републики, които получиха независимост след разпадането на Съветския съюз през декември 1991 г.

Моди припомни посещенията си във всички страни от Централна Азия през 2015 г. и след това в Казахстан, Узбекистан и Киргизстан.

Той подчерта и важността на поддържането на културни и лични контакти между Индия и Централна Азия, като се има предвид популярността на индийските филми, музика и йога в региона.

Индийският премиер не пропусна и потенциалното засилено икономическо сътрудничество между Индия и Централна Азия и ролята на свързаността в това отношение.

Според индийския медиен портал The Hindu е „показателно “, че външните министри на страните от Централна Азия са избрали да дойдат в Ню Делхи. Това се тълкува като индикатор, че обхватът на Индия към този регион е реципрочен.

The Hindu също отбеляза, че сухопътната свързаност на Индия с Централна Азия е възпрепятствана от Пакистан, който изгражда силни връзки и транзитни търговски споразумения с всяка една от страните от Централна Азия.

Пакистан и Индия са заклети врагове и и двете страни притежават ядрени оръжия. Пакистан се стреми да засили влиянието си в Централна Азия като държава, споделяща същата мюсюлманска религия като петте бивши съветски републики. Освен това е развила връзки с Китай и се е възползвала от значителни инвестиции в инфраструктура.

„Докато Индия е засилила връзките си с други части на Азия, сега тя трябва да удвои усилията си, насочени към Централна Азия, ако иска да се противопостави на съперничеството, което се разиграва в региона, и да подчертае общата си история със страни, които са важен пазар, източник на енергия, а също и опора срещу заплахите от екстремизъм и радикализация, пише the Hindu.