Индонезия, която председателства Г-20, настоява за мир в Украйна

Индонезийският президент Джоко Видодо. [Pool/EPA/EFE]

Индонезийският президент и ротационен председател на Г-20 Джоко Видодо ще посети колегите си в Украйна и Русия следващата седмица и ще настоява за мирно разрешаване на конфликта, обяви индонезийският външен министър в сряда (22 юни). Очаква се това да бъде първото подобно пътуване на азиатски лидер.

Войната в Украйна засенчи срещите на големите икономики на Г-20 тази година, а Индонезия се бори да нейните своите членове, като същевременно се съпротивлява на натиска от западни държави, които заплашват да бойкотират срещата на върха на лидерите през ноември и настояват за изключване на Русия.

Външният министър Ретно Марсуди каза, че посещенията на Джоко Видодо в Киев и Москва, ще бъдат проведени в „ненормална“ ситуация.

„Президентът проявява състрадание към хуманитарната криза. Той ще се опита да допринесе за намирането на решение на кризата с продоволствената криза, причинена от войната, и въздействието, което се усеща върху всички страни, особено развиващите се и тези с ниски доходи“, каза тя на пресконференция.

„И той ще продължи да настоява за мир.“, посочи външният министър.

Боевете в Украйна започнаха през февруари с нахлуването на Русия в Украйна, което Москва нарича „специална военна операция“.

Конфликтът причини сериозни смущения във веригите за доставки, разпалвайки продоволствена и енергийна криза, която доведе до покачване на инфлацията в много страни, някои от които наложиха ограничения на износа, за да осигурят вътрешни доставки.

Индонезийският президент ще се срещне с украинския си колега Володимир Зеленски и руския си колега Владимир Путин, като преди това е поканил и двамата да присъстват на срещата на върха на Г-20 на остров Бали.

Ретно не уточни какви теми ще бъдат обсъждани на преговорите, които ще последват срещата на върха на Г-7 в Германия и двустранните срещи с лидери на тези страни.

Офисът на индонезийския президент не отговори веднага на искане за повече подробности.

Президентът ще обсъди проблемите на продоволствената сигурност по време на срещи в Германия, като отбелязва глобалното значение на Русия и Украйна по отношение на природния газ, петрола, пшеницата и ечемика, каза Ретно.

„Ситуацията в момента е много сложна. Продължаващата война ще окаже въздействие върху човечеството, включително хранителни, енергийни и финансови кризи“, каза тя и добави, че ротационният председател на Г-20 Джокови е разговарял наскоро с лидерите на ООН, Германия и Турция.

„Решихме да не използваме „мегафонна дипломация“, за да могат да бъдат постигнати по-големи ползи за света“, добави тя.

Индонезия се въздържа в Организацията на обединените нации по време на гласуването на резолюция на 7 април за прекратяване на членството на Русия в Съвета по правата на човека в ООН.