Иран подозира „терористичен акт“ зад аварията в завода за обогатяване на уран в Натанз

Tехник работи в иранския завод за обогатяване на уран по време на видеоконференция с президента Хасан Рухани по повод Деня на ядрените технологии в Иран, Техеран, Иран, 10 април 2021 г. EPA / EFE]

Инцидент в иранското ядрено съоръжение в Натанз в неделя (11 април) е следствие на „терористичен“ акт, посочи шефът на ядрената служба на страната Али Акбар Салехи, предаде държавната телевизия.

Той каза, че международната общност и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) трябва да се занимаят с въпроса, който той нарече “ядрен тероризъм”. Салехи добави, че Иран си запазва правото да предприеме действия срещу извършителите, предаде телевизията.

По-рано в неделя Иран съобщи за проблем с електроснабдяването в обекта в Натанз.

В събота Иран обяви, че е открил модерни центрофуги за обогатяване на уран в Натанз, в нарушение на ангажиментите си по ядреното споразумение от 2015 г., дни след началото на преговорите за възобновяването му

САЩ обявиха в петък, че са предложили „много сериозни“ идеи за възобновяване на споменатото споразумение, но очакват Техеран да отвърне със същото.

Вместо това обаче президентът Хасан Рухани откри каскада от 164 центрофуги IR-6 за производство на обогатен уран, както и две тестови каскади – по 30 от моделите IR-5 и IR-6S в Натанз. Церемонията беше излъчена по държавната телевизия.

Телевизията не излъчи изображения на инжектирането на уран хексафлуорид в каскадите, но показа центрофуги и инженери в завода, които казаха, че са започнали процеса.

Рухани започна тестове за механична стабилност на своите центрофуги IR-9 от най-ново поколение и отвори фабрика за сглобяване на центрофуги на мястото  на завод, който бе силно засегнат при “терористичен” взрив през юли 2020 г.

Съгласно сделката от 2015 г. между Техеран и световните сили, понастоящем Иран има право да използва само центрофуги IR-1 от първо поколение за производство и да тества ограничен брой устройства IR-4 и IR-5.

САЩ едностранно се оттеглиха от ядрената сделка през 2018 г. при тогавашния президент Доналд Тръмп, който възстанови санкциите на Техеран, който в отговор отстъпи от няколко от ангажиментите си по сделката.

Наследникът на Тръмп Джо Байдън посочи, че е готов да върне САЩ в сделката, аргументирайки се, че до оттеглянето на Вашингтон тя е била успешна с оглед голямото намаляване на ядрените дейности на Иран.

Последният ход на Иран за засилване на дейностите за обогатяване на уран бе след началото на преговорите във вторник във Виена с представители на останалите страни по сделката за връщане на САЩ в споразумението.

Преговорите във Виена са фокусирани не само върху премахването на икономически те санкции, въведени отново от Тръмп, но и върху връщането на задълженията на Иран.

Всички страни посочиха, че преговорите, в които Вашингтон не участва пряко, а разчита на Европейския съюз като посредник, са имали успешен старт.

Иран поиска от САЩ първо да отмени всички санкции, наложени от Тръмп, включително мащабната едностранна забрана за износ на нефт, преди да се завърне в споразумението.

“САЩ – които предизвикаха тази криза – първо трябва отново да поемат всичките си задължения”, написа в Туитър външният министър Мохамад Джавад Зариф, добавяйки, че “след бърза проверка Иран ще отвърне със същото”.

Вашингтон поиска от Техеран действия.

“Екипът на Съединените щати предложи много сериозна идея и желание да се върне в споразумението, ако Иран изпълни ангажиментите си”, каза американски служител пред репортери, когато преговорите през почивните дни започнаха.

Официалният представител посочи, че Съединените щати очакват усилията им да бъдат реципрочни с тези на Иран.

Той коментира, че основният препъни камък в първоначалните преговори е това кои санкции са в процес на обсъждане, тъй като Иран настоява за прекратяване на всички американски ограничения.

Ядрената сделка, официално известна като Съвместен всеобхватен план за действие, обхваща само ядрените санкции, а не мерките на САЩ, взети в отговор на нарушения, свързани с правата на човека или други опасения, каза служителят.

Далеч по-мощните центрофуги, които заработиха в събота позволяват обогатяването на уран да става по-бързо и в по-големи количества от устройствата на Иран от първо поколение.

Обогатяването на уран може да произведе гориво за ядрен реактор или в силно разширена форма, делящото се ядро на атомна бойна глава. Това е една от най-деликатните ядрени дейности, извършвани от Иран.

Рухани отново подчерта на церемонията, която съвпадна с националния ден на ядрените технологии в Иран, че ядрената програма на Техеран е единствено за мирни цели.

Премиерът Бенямин Нетаняху обяви в сряда (7 април), че Израел няма да се включи в ядрената сделка между световните сили и Иран, ако това ще позволи на ислямската република да разработи ядрени оръжия.