Иран спира сътрудничество с ЕС заради наложени санкции

Протестиращи по време на сблъсъци след повишаване на цените на горивата в Техеран, Иран, 16 ноември 2019 г. [Stringer / EPA / EFE]

Външното министерство на Иран обяви в понеделник (12 април), че спира сътрудничеството си с ЕС в различни области след решението на блока да санкционира няколко ирански служители по сигурността заради репресиите по време на протестите през 2019 г.

Говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде остро осъди санкциите и обяви, че Иран „спира всички преговори за правата на човека и сътрудничеството с ЕС, особено в областта на тероризма, наркотиците и бежанците“.

Той казва, че Иран отхвърля „подобни действия от онези, които лъжливо твърдят, че защитават правата на човека“, като допълва, че Техеран обмисля реципрочни санкции.

ЕС санкционира осем ирански служители по сигурността, включително командващия Революционната гвардия на ислямската република. Списъкът с лицата е публикуван в Официалния вестник на блока.

В списъка се казва, че командирът на гвардейците Хосейн Салами носи отговорност за сериозни нарушения на правата на човека.

Засегнат от санкциите са и ръководителят на паравоенните сили Басидж, командирът на сухопътните войски на Революционната гвардия и шефът на иранската полиция.

През ноември 2019 г. изненадващо повишаване на цените на горивата предизвика вълна от протести в Иран. Те бяха потушени на фона на почти пълното спиране на интернета.

Най-малко 304 души са загинали в безредиците, според базираната в Лондон „Амнести Интернешънъл“. Властите в Иран обявиха около 230 смъртни случая.

Санкциите стават факт в чувствителен момент, тъй като Брюксел посредничи в усилията за възобновяване на проблемната ядрена сделка между световните сили и Техеран.

САЩ се оттеглиха от споразумението през 2018 г. и отново наложиха наказателни санкции срещу Иран, които бяха отменени в замяна на ограничения на ядрената програма на страната.

Понастоящем преговорите във Виена са съсредоточени върху опитите да убедят Вашингтон да отмени санкциите, а Техеран да отмени нарушенията на споразумението.

Хатибзаде обвинява блока, че е мълчал за американските санкции и е изразил съжаление, докато всъщност си е сътрудничил със САЩ.

Президентът на Иран Хасан Рухани на няколко пъти заплашва да прекрати всяко сътрудничество с Европа по отношение на трафика на наркотици и бежанските потоци, ако блокът не помогне на ислямската република да заобиколи санкциите на САЩ.

ООН похвали Иран за приемането на милиони бежанци, бягащи от конфликта в Афганистан. Страната е голям производител на наркотици.

Иран редовно обявява мащабни операции по изземвания на опиоиди в Афганистан.