Италианският премиер нарече Ердоган “диктатор“

Турският президент Реджеп Ердоган [БГНЕС]

“Диктатор”. Така италианският премиер Марио Драги нарече турския президент Реджеп Ердоган в отговор журналистически въпрос. Медиите попитаха Драги за обидното отношение към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Турция.

Фон дер Лайен бе поставена в много обидна ситуация, след като Ердоган не й предложи стол и бе настанена отстрани на дивана. По-големият проблем за нея бе, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел не се застъпи за нея и остана да седи на единствения стол до Ердоган.

Марио Драги предпочете да коментира ситуацията откровено, а не да прикрива мнението зад дипломатическия етикет.

“Не споделям поведението на Ердоган спрямо председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Абсолютно не съм съгласен с Ердоган, вярвам, че това не е подходящо поведение. Много съжалявам за унижението, което трябваше да понесе председателят на Европейската комисия“, каза Драги.

“Трябва да намерим равновесие с тези диктатори, с които се налага да взаимодействаме, между това да защитим общите си интереси и сътрудничество, но и да бъдем откровени в изразяването на нашето многообразие на възгледи“, каза италианецът.

Определението “диктатор” очаквано не се хареса Ердоган и последва незабавна реакция на турският външен министър Мелвют Чавушоглу.

„Ние категорично осъждаме неприемливата популистка реторика на италианския премиер Драги, който е назначен, и лошите му изявления относно нашият президент, който е избран.“, гласи отговорът на Анкара. В същото време Чавушоглу привика за разяснения италианският посланик в Турция Масимо Гаяни с искането Драги да си вземе думите обратно.

Турция “очакваме тези грозни и нагли изявления“ от италианския министър-председател Марио Драги за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които не отговарят на духа на приятелство и съюз между Италия и Турция, да бъдат незабавно оттеглени., посочва нота на външното министерство в Анкара.

Горещият картоф бе прехвърлен в ръцете на италианският външен министър Луиджи ди Майо, който обеща да се произнесе, след като разговатя с Драги.

Много коментатори напрвиха комплименти на Драги за директият изказ по отношение на Ердоган, като приканиха и останалите европейски лидери да не се церемонят с турския президент. Това се случи две седмици, след като американският президент Джо Байдън нарече руският Владимир Путин „убиец“. В този контекст определението на Марио Драги за Ердоган не звучи като толкова тежка обида.