Казахстан отказа на Русия общо “наказание” срещу Запада

Министерството на външните работи на Казахстан, в Нур-Султан [МВнР Казахстан]

Казахстан отхвърли в събота (5 юни) предложението на високопоставен руски служител за съвместен отговор на западните санкции срещу Москва и нейните съюзници като Беларус.

Руският заместник-външен министър Александър Панкин заяви, че тази седмица Евразийският икономически съюз, който включва също Армения и Киргизстан, ще работи по “консолидиран отговор“ на западните санкции срещу някои от неговите членове.

В необичайно изявление през уикенда обаче казахстанското външно министерство заяви, че централноазиатската държава е против “политизирането“ на търговския блок.

“В рамките на обсъждането на инициативи, които са извън обхвата на Договора за Евразийският икономически съюз, включително тези, свързани с реагиране на санкции, наложени от трети страни, предполагаме, че западните санкции са политически мотивирани и са насочени към отделни държави, а не към търговския съюз като цяло“, се казва в документа.

“Бихме искали да отбележим, че Република Казахстан не участва в никакви преговори за “консолидирани мерки” от държавите от икономическия съюз в отговор на санкциите, наложени от други страни.“, се казва още в изявлението.

Казахстан има много тесни политически и икономически връзки с Москва, но се придържа към това, което управляващите в Нур Султан наричат многовекторна външна политика. Тя включва еднакво силни връзки със Запада и с другия голям съсед – Китай.

През април президентът на Съединените щати Джо Байдън издаде заповед, с която разрешава на американското правителство да санкционира който и да е сектор на руската икономика. Той я използва, за да ограничи възможността на Русия да поема държавен дълг, като ограничи възможността на американски финансови институции и банки да участват в пазара на руски държавни ценни книжа.

Освен това САЩ изгониха 10 руски дипломати, като Вашингтон обяви, че новите санкции са в отговор на намесата на Русия в американските избори, хакерските атаки срещу държавни институции и действията на Москва срещу Украйна.

Преди седмица Европейският съюз забрани на беларуските авиокомпании да летят над територията на общността или да дават достъп до летищата си, след като Минск принуди самолет на компанията Ryanair да кацне в страната и арестува опозиционен журналист, който беше на борда.