Канада, САЩ, ЕС и Великобритания обсъждат санкции срещу Беларус

Полицейски сили респектират протестиращите зад бодлива тел в Минск, 30 август 2020 г. [Stringer/EPA/EFE]

Канада, САЩ, Европейският съюз и Великобритания обсъждат възможни санкции срещу Беларус заради репресиите срещу протестите след проблематичните избори, каза в сряда (2 септември) канадски източник, отлично запознат с въпроса.

Ако бъдат наложени санкции, те ще дойдат „в не толкова далечното бъдеще“, каза източникът, който поиска анонимност предвид чувствителността на темата.

Протестите избухнаха след изборите на 9 август, за които опозицията твърди, че са фалшифицирани, за да удължат 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко. Той отрича изборна измама и не е показал признаци за отстъпване.

Експерти на ООН по правата на човека твърдят, че са събрали сведения за стотици случаи на изтезания, побоища и малтретиране на антиправителствени демонстранти от полицията.

„След изборите се случиха редица неща, които са осъдителни“, каза канадският източник.

„Категорични сме, че положението е неудържимо и точно това е причината да търсим с други партньори някакъв вид санкции, които бихме могли да въведем.“

ЕС взе полурешение относно санкциите, предназначени да ударят главно отговорни за изборните измами и за насилствените действия срещу мирните протести.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в сряда, че Вашингтон и европейските партньори разглеждат възможностите за налагането на целенасочени наказателни мерки срещу всеки, замесен в нарушения на правата на човека в Беларус.

ЕС разглежда санкции от 10 до 15 беларуски фигури, заяви представител на Държавния департамент на САЩ в сряда.

„Разбирам, че ЕС … мисли за около 10 до 15 имена“, заяви заместник-помощник държавният секретар Джордж Кент по време на виртуално участие в конференция на мозъчния тръст на Германския фонд „Маршал“. Кент също заяви, че Съединените щати до този момент не са ревизирали отмяната на санкциите, която позволи на Беларус да закупи северноамерикански суров петрол по-рано тази година.

Междувременно членовете на ЕС Естония, Латвия и Литва обявиха собствени санкции под формата на забрани за влизане срещу Лукашенко и 29 други високопоставени служители.

Литва и Естония поискаха от други страни от ЕС да включат Лукашенко в черния списък, казаха дипломатически източници.

Всички санкции се нуждаят от единодушие от всички членове на ЕС, което обикновено не е насочено към висши политически фигури с оглед поддържането на отворени комуникационни канали.