Каракачанов написа фейсбук лекция за ВМРО, адресирана до Груевски

Вицепремиерът и воненен министър Красимир Каракачанов. [Дневник]

Българският вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов написа цяла историческа лекция за българските корени и идеали на ВМРО, която бе адресирана до бившия македонски премиер Никола Груевски.

В Скопие през последните няколко дни се разрази политическа буря заради интервю на професор Денко Малевски, който е първият външен министър на Македония. Той обясни, че българи и македонци са били един народ, но уточни, че сега това не е така и хората от двете страни на границата са тръгнали по различни пътища.

Малевски е юрист и е част от екипа на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, който веднага се разграничи от позицията му. От Будапеща бившият премиер Никола Груевски атакува тезите на проф. Малевски, а от София Красимир Каракачанов отвърна на огъня в защита на професора.

Груевски избяга в Унгария през ноември 2018 г. след като бе осъден на две години затвор. Времето на неговото упраление (2006-2016 г.) е белязано от пропуснати възможности за напредък към еврочленството и с поощряване на анти-българските настроения, включително чрез поръчкови филми.

Статията на Каракачанов се появява преди дългоочакваното провеждане на срещата на върха на ЕС, на която се очаква Скопие да получи дата за започване на преговорите за присъединяване.

“Моите искрени поздравления за това “научно откритие” към професора! Аз, разбира се, смятам, че не само сме били, ами и продължаваме да бъдем един народ – макар и насила разделен. И не само това – вярвам, че не е далеч денят, в който отново ще бъдем заедно и там, където е текло, пак ще тече“, започна Каракачанов.

Според него позицията на професор Малевски е добрата изненада, а лощата е “поредният мъчителен опит на Никола Груевски да се прави на историк“.

Партията на Георгиевски ВМРО-ДПМНЕ и партията на Каракачанов ВМРО претендират, че имат славни исторически корени от периода на борбата за освобожданието на Македония от Османската империя.

“Във ВМРО няма гръцки вергини и шумадийски шайкачи (сръбски националистически калпак). ВМРО е истинската, автентичната, червено-черната и най-вече – българската!“, казва Каракачанов и публикува разказа си за случилото се в Македония от 1941 до 1944 година

Две изненади дойдоха от Македония тези дни. Първата е откритата позиция на професор Денко Малевски, първият външен…

Geplaatst door Красимир Каракачанов op Vrijdag 1 mei 2020

Подвизите на дядото на Груевски

“Нека спомена само, че сред учредителите на Българския акционен комитет в Щип е и видният български патриот Михаил Миялков, когото вярвам, че Груевски и неговият братовчед познават добре, защото това е не някой друг, а техният собствен дядо. Всъщност не само Миялков се е самоопределял като българин, но и съгласно устава на Акционния комитет е работил за „развиването на здрав български национализъм” за „обединението на всички българи в една Голяма България” и „за борба срещу неприятелските елементи на българщината”, казва Каракачанов.

Той напомня, че дядото на Груевски се застъпва през 1943 година за това неговата съгражданка Радка Шекеринова да получи държавна българска пенсия „за заслуги към българщината”. Тя е съпруга на убития от сърбите години по-рано „виден български деец” Александър Шекеринов, обяснява българският вицепремиер.

“Това, разбира се, са бабата и дядото на моята уважавана колега Радмила Шекеринска – министър на отбраната на Република Северна Македония. Дядото на Груевски, както и бабата на Шекеринска, тогава са били сред най-достойните българи в Щип. Заради своята безрезервна преданост към българщината в Македония те заслужават и нашето уважение и почит и днес“, казва Каракачанов.

Микс между грък и българин

Българският министър допълва, че знае добре защо на Груевски му е “присърце да защитава комунистите и партизаните, въпреки че голяма част от тях тогава да са обикновени терористи, екзекутори и слуги на Москва и Белград“.

“Опитвайки се непохватно да анализира милиет системата в Османската империя, Груески пита дали е възможно единият брат в едно семейство да е българин, а другият брат – грък. Очевидно това е възможно и не само в милиет системата. Както вече видяхме по-горе, единият дядо на Груевски е доказан български патриот от Щип. Другият му дядо пък се е самоопределял като грък и е бил войник в гръцката армия.  Груевски е една интересна „смеска” от двама си дядовци. Дядото българин обяснява защо Груевски си е харесал една българската организация като ВМРО. Дядото грък обяснява пък неговия подчертан вкус към гръцката антика и мъжествената фигура на Александър Велики“, пише Каракачанов.

Той завършва с тезата, че ДПМНЕ-ВМРО на Груевски не е ВМРО, защото “от ВМРО сръбска и руска свирка не става и никога няма да стане“.

“ВМРО е била и винаги ще остане най-българската кауза“, казва Каракачанов.