Киев получи заеми за милиарди, сега трябва да се бори с корупцията

Украинският президент Володимир Зеленски дава пресконференция в края на срещата на върха ЕС-Украйна в Европейския съвет в Брюксел. [Pool/EPA/EFE]

Лидерите на Европейския съюз  и Украйна се срещнаха във вторник, за да направят равносметка на сътрудничеството на фона на обвиненията, че реформите в страната буксуват.

Украинският президент Володимир Зеленски и председателят на Съвета Шарл  Мишел се фокусираха върху по-тясно сътрудничество по време на пандемията, задълбочаване на търговските връзки и реформи, както и сигурността.

Брюксел и Киев подписаха три допълнителни пакета за подсилване на регионите, финансиране на гражданското общество и борба с изменението на климата. Споразуменията са на обща стойност 43 милиона евро, а 190 милиона евро страната ще получи за борба с последиците от пандемията.

Украйна е силно засегната от коронавируса, с 11,4% спад на БВП през второто тримесечие на годината и нов пик на случаите от началото на есента.

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел, който водеше срещата вместо председателката Урсула фон дер Лайен, която е в самоизолация, похвали постигнатите досега реформи.

“Считаме, че е необходима независима и ефективна правосъдна система и продължаваме да очакваме максимума от украинските власти, защото това е, което украинският народ иска“, добави той.

Неотдавнашните решения на Върховния съд на Украйна поставиха въпросителна за бъдещето на агенцията за борба с корупцията, буди тревога и процеса на избор на специализирания антикорупционен прокурор. През март властите освободиха от поста главния си прокурор.  Само шест месеца след назначението парламентът освободи Руслан Рябошапка, който преди това е работил за неправителствената организация Transparency International. Според депутатите за времето си на поста Рябошапка не е постигнал достатъчен напредък в преследването на корумпирани държавни служители. Бившият главен прокурор на свой ред заяви, че разследванията на неговия предшественик трябва да бъдат започнати отначало.

Мишел заяви, че “подкрепяме всички политически усилия, мобилизирани за извършване на реформи“. Той допълни, че са обсъдени три “ключови принципа“: независимост, ефективност “за постигане на конкретни резултати“ и правна сигурност.

“Разбирате много добре, че връзката между Украйна и ЕС, основана на доверие“, каза Мишел и добави, че дискусиите са “откровени, имахме повод да разберем какъв е напредъкът и каква е работата трябва да се  свърши. ”

“С Украйна никога не знаеш дали чашата е наполовина пълна, или наполовина празна”, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата на върха.

“Вероятно чашата е наполовина пълна, ако се вгледате в някои законодателни реформи. Но чашата е и полупразна, когато погледнете конкретните резултати, например, броят на хората, които действително са преследвани за корупция или са вкарани в затвора. Процентът остава много нисък в сравнение със страните от ЕС.“, коментира служителят.

Липсва наказателно преследване по делото PrivatBank, което доведе до национализиране на най-голямата банка в Украйна и 5,6 милиарда долара дупка във финансите на институцията. Банката потъна заради погрешни практики на кредитиране. Собственик беше олигархът Игор Коломойски.

‘Сложно е’

Зеленски призна, че “борбата с корупцията се е оказала дори по-сложна“ от отварянето на украинския пазар на земя.

“Разбира се, не сме направили всичко, не сме премахнали напълно корупцията. Но ние постигнахме напредък “, твърди той.

Посещението на Зеленски в Брюксел съвпадна с публикации в западните медии, разкриващи, че двама високопоставени украинци, действащи като руски агенти, се опитват да подкопаят кампанията на Джо Байдън за президент на САЩ. Двамата са близки Коломойски, самият той е близък до Зеленски.

Висши служители на ЕС преди срещата на върха заявиха, че в дневния ред са включени разговори за необходимостта да се продължи с реформата на прокуратурата, прилагането на закона за националната сигурност, както и борбата с прочутата корумпирана съдебна система на Украйна.

Последното е задължително условие за заема от 1,2 млрд. евро от блока, който заедно със заема от 5 млрд. долара на Международния валутен фонд трябва да стабилизира финансовата система на бившата съветска държава.