Киев предупреждава: Русия прави всичко, за да подбуди провокации

Украинският външен министър Дмитро Кулеба в Киев, Украйна, 24 август 2020 г. [EPA-EFE / VALENTYN OGIRENKO]

Русия скоро ще има над 120 000 военнослужещи на украинската граница, предупреди външният министър на страната във вторник (20 април). Киев, Вашингтон и съюзници от НАТО осъдиха голямото струпване на руски войски покрай източната граница на Украйна.

“Ситуацията на границата остава напрегната. На украинските войски е наредено да не реагират на провокации”, посочи външният министър Дмитро Кулеба пред репортери по време на брифинг.

“За съжаление другата страна прави всичко възможно, за да ги провокира”, добави той.

Русия подбужда провокации, за да нахлуе на чужда територия, добър пример за това е кратката война през август 2008 г., в която Грузия загуби 25% от територията си.

Според Кулеба, в допълнение към струпването на въоръжени сили на границата с Русия, са разположени парашутисти и тече информационна война, както и “други стратегически приготовления”.

“Руските войски продължават да пристигат в непосредствена близост до нашите граници на североизток, на изток и на юг. След около седмица се очаква те да достигнат общо над 120 000 военнослужещи”, каза Кулеба.

“Това не означава, че те ще спрат да струпват военнослужещи”, каза Кулеба, предупреждавайки за непредсказуемостта на Москва, въпреки че подчерта, че Украйна не иска конфликт с Русия.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел коментира в понеделник, че Русия е съсредоточила над 150 000 военнослужещи на границата на Украйна и в Крим, въпреки че по-късно неговият офис коригира броя на повече от 100 000 души, без да посочва причината за промяната.

В изказване след среща на външните министри на ЕС Борел посочи, че засега не се планират нови икономически санкции или експулсиране на руски дипломати, въпреки че заяви, че струпването на военнослужещи по границите на Украйна е било най-голямото досега.

Правителството на САЩ категорично осъди плановете на Русия да ограничи частично движението на кораби в Черно море.

“Това е най-голямото струпване, което със сигурност сме виждали от 2014 г. насам, което доведе до нарушаване на украинския суверенитет и териториална цялост – със сигурност е по-голямо от последното през 2014 г.”. Това посочи  говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби, позовавайки се на годината когато Русия анексира Крим. Той обаче отказа да даде конкретна цифра.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви в понеделник, че подобна стъпка ще бъде поредната “непровокирана ескалация” на Русия в конфликта в Украйна и обвини Москва, че иска да “подкопае и дестабилизира” Украйна.

Русия посочи, че струпването на войска е триседмично военно учение за проверка на боеспособността в отговор на това, което нарича заплашително поведение от страна на НАТО. Москва добави, че учението трябва да приключи в рамките на две седмици.

“Със сигурност чухме руснаците да обявяват, че всичко това е обучение”, добави той. “Не ни е напълно ясно, че целта е точно това”, добави Кърби.

Според руските държавни медии Русия планира да блокира части от Черно море близо до анексирания полуостров Крим за чуждестранни военни кораби и други държавни кораби от края на април до края на октомври.

Украинските пристанища в Азовско море ще бъдат засегнати и ефективно блокирани.

Бавен напредък на преговорите

Коментарите относно числеността на войските, разположени в близост до украинската граница, бяха направени по време на извънредната среща между Русия, Украйна и сепаратистите – в така наречения нормандски формат – в опит да се намали нарастващото напрежение около струпването на руските войски границите на бившата съветска държава.

Украинският президент Владимир Зеленски призова прекратяването на огъня да се поднови. След среща с френския президент Еманюел Макрон миналата седмица, той коментира, че се надява преговорите да бъдат успешни.

В разговор с репортери Кулеба призова Москва да се ангажира отново за прекратяване на огъня в Източна Украйна, където Русия подкрепи сепаратистките сили в конфликт, започнал през 2014 г. Той обаче добави, че руският външен министър Сергей Лавров е отказал преговори.

Украинският външен министър поиска от международната общност директно да осъди струпването на руските войски и да засили способността на Украйна да се защитава в случай на сбъдване на “най-лошия сценарий”.

Санкции

Кулеба присъства на видеоконференция с външните министри на ЕС в понеделник и посочи, че открито “е призовал колегите си да започнат да обмислят нов кръг от секторни санкции срещу Русия”.

“Секторните санкции са въпрос на време и на това какво поведение има Русия. От скорошните ми разговори с германски и френски външни министри мога да заключа, че те разбират тази реалност”, добави Кулеба.

Той обаче посочи, че не чувства, че министрите от ЕС са готови за такъв ход, въпреки че им е казал, че индивидуалните санкции срещу руски висши служители не са достатъчни.

“Не видях достатъчно координиран апетит за секторни санкции”, каза Кулеба и добави, че форматът на срещите – под формата на видеовръзка – може да е допринесъл за колебанието от страна на ЕС.

“Исках да се разбере, както посочих и в обръщението си, че персоналните санкции срещу Москва постигат целите си, но не помагат да обезсърчат Русия от по-нататъшни агресивни действия”, добави Кулеба.