Кипър предупреди гърците да не си търсят имотите във Вароша

Кандидатстването в комисия за обезщетение на собственост на практика означава, че кипърските гърци ще признаят турскокипърската администрация. [ Shutterstock / trabantos ]

Властите в Кипър призоваха кипърските гърци да избягват обжалване пред комисията, която беше създадена от самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, за да си върнат имотите в бившия луксозен курорт Вароша. Според властите това би представлявало сериозна заплаха за националната сигурност.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети  Вароша на 20 юли. Бившият курорт, сега град-призрак, бе ограден от турската армия веднага след инвазията в Кипър през 1974 г. Кипърските гърци, избягали от града, нямаха право да се връщат там.

Ердоган обяви, че първите 3,5% от Вароша ще бъдат със “снет военен статут“ и Анкара ще развие туристическия  потенциал на града. Този ход беше силно критикуван от всички членове на Съвета за сигурност на ООН и беше определен като явно нарушение на съответните резолюции на ООН.

Дамла Гуклу, представител на кипърските турци в ЕС, заяви по-рано пред EURACTIV, че Комисията за недвижимо имущество има правомощия да разглежда заявления и да взема решения по исковете за собственост, като предоставя средства за защита под формата на реституция, обезщетение и/или замяна.

Ако се обърнат към тази комисия за обезщетение на собственост обаче на практика означава, че  кипърските гърци ще признаят турскокипърската администрация.

“Критичността на момента налага солидарност”, каза обяви Кипърският национален съвет, като добави, че целта на Турция е да продължи да развива плановете си за разделяне на острова.

Ердоган остава изолиран

По време на посещението си Ердоган повтори, че единственият жизнеспособен вариант за кипърския проблем е решението за две държави. Той добави, че скоро други страни освен нея ще признаят Севернокипърската турска република. Според съобщения в турската преса Азербайджан ще бъде една от тях.

Решението за две държави на практика означава, че за първи път в историята на ЕС блокът ще загуби територия.

И Брюксел, и Вашингтон отхвърлиха подобно предложение.

Виктория Нюланд, заместник-държавен секретар по политическите въпроси на Съединените щати, заяви в сряда, че единственото решение на кипърския проблем трябва да се основава на двустранна, двузонна федерация.

Великобритания, Франция, Германия, Русия, Египет и Китай осъдиха съобщенията на Ердоган.

Кипър се обърна към Съвета за сигурност на ООН в сряда, а според гръцкия  телевизионен канал  Skai Никозия обмисля искане за извънредно заседание на министрите на външните работи на ЕС през следващата седмица.

Източник от ЕС каза пред EURACTIV, че с новата ескалация на напрежението Ердоган има за цел да привлече Гърция и Кипър към нови разговори за кипърския проблем при неговите условия.

“Със заплахата от разделението на острова Ердоган иска да изнудва Атина и Никозия да се върнат на масата за преговори при условията на Анкара. Той иска да създаде прецедент и всъщност предупреждава гърците, че ако те не намалят очакванията си в преговорите за Кипър, той все повече ще разширява контрола си върху окупираните територии“, каза източникът.