Кирил Петков нареди пълна проверка на „Турски поток“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, руският президент Владимир Путин, сръбският президент Александър Вучич и премиерът на България Бойко Борисов на церемонията по откриването на проекта "Турски поток" в Истанбул, Турция, 08 януари 2020 г. EPA-EFE/ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Премиерът Кирил Петков нареди пълна проверка „по всички аспекти на проекта „Южен поток“. Този тип проекти са точно това – корупцията да се използва като инструмент за външна политика от Путин, обясни министър-председателят при старта на правителственото заседание в четвъртък, 12 май.

По-късно от правителствената пресслужба уточниха, че става въпрос за проверка на „Турски/Балкански поток“, който бе изграден след прекратяването на „Южен поток“.

Преди това той обясни по повод посещението си в САЩ, че „партньорите виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в региона ни и в Европа като цяло“.

„Балкански поток“ е продължение на минаващия по дъното на Черно море до Турция част от газопровода „Турски поток“. Проектът „Южен поток“ бе спрян от Путин през 2014 г. и беше заместен от „Турски поток“.

Проектът и без това бе нереализуем на българска територия заради започналите редица
европейски проверки и наказателни процедури срещу България заради неспазване на евроизискванията за избор на изпълнителни на проекта. Сред тях бяха приближени на Кремъл фирми и такива до депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня mediapool.bg.

Активите на създаденото в България за проекта дружество „Южен поток България“ бяха изкупени от държавния газов оператор „Булгартрансгаз“, а фирмата беше ликвидирана. „Булгартрансгаз“ използва част от разрешителните и внедри в голяма степен одобреното трасе за „Южен поток“ за израждането именно на „Балкански поток“ от границата ни с Турция до тази със Сърбия.

„Балкански поток“ бе бързо реализиран от правителството на Бойко Борисов с 3 млрд. лв., по-голямата част от които „Блугартрансгаз“ взе назаем от изпълнителя – саудитския консорциум „Аркад“. Част от средствата бяха предсрочно върнати на „Аркад“ с платени авансово от „Газпром“ транзитни такси за ползването на капацитета на тръбата до края на 2023 г.

Джипове на „Аркад“ се оказаха дадени за безвъзмездно ползване от „Булгартрансгаз“, а единият от тях бе открит в гаража на пиарката на Борисов Севделина Арнаудова, чийто съпруг е в борда на държавния газов оператор.

Точно пускането на „Турски поток“ и заобикалянето на Украйна от Русия при доставките на газ се сочат от много анализатори като част от плана за руската инвазия в Украйна.