Кирил Петков обсъдил с Байдън, че корупцията на Балканите е инструмент на Путин

Кирил Петков с Джо Байдън. [МС]

„Обсъдихме с Байдън една много важна тема – как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите“. Това обяви премиерът Кирил Петков след съвместната сесия на евролидерите с президента на САЩ Джо Байдън, на която основната тема бе подкрепата за Украйна и засилването на трансатлантическото сътрудничество в отговор на агресията на Русия.

По време на разговора Петков дал пример как са дадени 3 млрд. лв. български пари за Турски поток, тръба, която „ние не можем да използваме“. „И явно джиповете на „Аркад“ се намериха в къщи като на Арнаудова“, посочи премиерът. „Аркад“ е фирмата строител, а Петков говори за акцията на МВР от миналата седмица, при която такъв автомобил бе намерен в дома на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Съпругът на Арнаудова Делян Димитров е в ръководството на държавната „Булгартрансгаз“.

„Точно това е инструментът, ако си Путин. Работиш с политическата върхушка, караш ги да харчат национални пари за твои проекти. И го работиш през корупция. Това е инструмент, който Путин използвал на целите Балкани“, обясни Петков. И допълни, че е много важно Западните Балкани да са стабилни, а европейският път на Република Северна Македония и Албания са част от тази стабилност.

Днешните разговори между европейските лидери ще бъдат фокусирани върху цените на газа и петрола. „Тези цени влияят директно върху цените на тока и цената на хляба и олиото. Затова е важно да успеем да намалим цените от трети доставчици, така че българските потребители да не са обект на галопиращата инфлация“, подчерта Петков. И изтъкна като приоритет в работата на правителството изграждането на газовата връзка Гърция-България за диверсификация на източниците на газ. „Чрез този проект ще можем да получаваме и втечнен газ. Това е приоритет на цяла Европа“, посочи Петков.