Китай настоява Франция да лобира за инвестиционната сделка с ЕС

Френският президент Еманюел Макрон (Д) и китайския му колега Си Дзинпин (Л) на пресконференция заедно с германския канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Елисейския дворец в Париж, Франция на 26 март 2019 г. [EPA-EFE/Thibault Camus]

Китай призова Франция да убеди ЕС да ратифицира блокираната от Европейския парламент инвестиционна сделка с Пекин. Френски министър на търговията отговори, че Пекин първо трябва да отмени санкциите срещу редица евродепутати.

След седем години усилени преговори, благодарение на последния натиск на Германия, ЕС и Китай одобриха голям инвестиционен пакт в края на миналата година.

Миналата седмица обаче, с огромно мнозинство, Европейският парламент гласува отказ на каквото и да е разглеждане на сделката, докато китайските санкции срещу евродепутати и учени не бъдат премахнати.

Китай се нахвърли на ЕС и защити санкциите си, заявявайки, че те са оправдан отговор, след като ЕС е наложил наказателни мерки срещу китайски служители заради твърдения за нарушаване на човешките права срещу мюсюлманските малцинства в Синдзян.

Китайският министър на търговията Ван Вентао обсъди въпроса по време на видеоконференция с френския си колега Франк Ристер във вторник, съобщиха двете страни в четвъртък.

“Китайско-европейската инвестиционна сделка е балансирано споразумение на високо ниво, от което и двете страни печелят”, каза Ван, според изявление на китайското министерство на търговията.

“Надяваме се, че Франция ще го промотира активно и ще се стреми към неговото подписване и влизане в сила възможно най-скоро”, каза той.

Ристър потвърди китайския призив пред Агенция Франс Прес, но повтори позицията на Франция и ЕС.

“Китайските санкции срещу членове на Европейския парламент са неприемливи и не ни позволяват да продължим напред в процеса на ратификация на споразумението, както наскоро заяви Европейската комисия”, заяви Ристър в писмено изявление пред Агенция Франс Прес.

“Ясно го заявих на моя китайски колега.”

Ристър също припомни опасенията на Франция и ЕС по отношение на “ситуацията с правата на човека в региона Синдзян”.

В размирния крайно западен регион, повече от един милион уйгури и други предимно мюсюлмански малцинства са били задържани в концентрационни лагери. Правозащитни групи също са изразяват безпокойство относно съобщенията за принудителен труд и принудителна стерилизация.

Китай отхвърля обвиненията, като твърди, че просто изпраща хора в “центрове за професионално обучение”, за да усвоят мандарин и професионални умения, с цел да  странят от ислямския екстремизъм заради размириците в региона.