Китай отхвърли обвиненията на ЕС за геноцид

Китайският външен министър Ван И по време на конференцията по сигурност в Мюнхен, 25 май. [Screenshot]

Опитите на някои в ЕС да политизират търговските въпроси чрез налагане на санкции срещу Пекин „не са приемливи и няма да доведат до никъде“. Това обяви китайският външен министър Ван И. Той отхвърли обвиненията на Запада, че Китай извършва геноцид над своето мюсюлманско малцинство.

По време на разговор от Мюнхенската конференция по сигурност, във вторник (25 май), Ван И заяви, че ръководството на Пекин ще „направи всичко възможно, за да насърчи демокрацията и правата на човека в Китай“.

„Нашите европейски приятели знаят какво е геноцид“, каза Ван. „В Синдзян няма такова нещо като геноцид […], няма концентрационни лагери […] и няма такова нещо като преследване на хора.“

Активисти и експерти по правата на ООН твърдят, че поне 1 милион мюсюлмани, членове на китайското уйгурско малцинство, са задържани в лагери в западната китайска провинция Синдзян. САЩ, Канада и редица европейски държави определиха действията на Пекин в провинция Синдзян като геноцид.

В началото на март екип от независими експерти на ООН декларира, че китайското правителство в Синдзян е в нарушение на всички 50 раздела на Конвенцията за геноцида, и че „се стреми да унищожи напълно“ мюсюлманската малцинство в страната, добавяйки, че „тази глобална сила е архитектът на този геноцид“.

Китай отрича нарушенията на правата в Синдзян и твърди, че лагерите в страната осигуряват професионално обучение и са необходими за борба с екстремизма.

„Проблемът, свързан със Синдзян, се отразява на суверенитета и сигурността на Китай“, каза Ван по време на събитието.

Забележките идват по-малко от седмица след като Брюксел преустанови ратификацията на инвестиционното споразумение между ЕС и Китай, докато Пекин не отмени санкциите срещу политици от ЕС.

Европейският парламент (ЕП) гласува за замразяване на ратификацията на инвестиционната сделка между ЕС и Китай през май, след като реципрочните санкциите на Пекин засегнаха членове на ЕП.

Отмъстителните санкции на Китай дойдоха, след като през март Брюксел постави китайски служители в черния списък заради предполагаеми нарушения на човешките права в Синдзян.

Всеобхватното споразумение за инвестиции (CAI) не е едностранна полза

Инвестиционният пакт не беше „едностранна полза“, каза Ван и добави, че разпалването на политическа конфронтация и икономическо разделяне не обслужват интересите на ЕС. Китай остава готов да разшири сътрудничеството с Европа, добави той.

„Никога не ни е идвало на ум, че ЕС ще ни наложи санкции“, каза Ван, задавайки въпрос как стратегически партньор може да предприеме такива действия.

Ван също постави под въпрос законността на санкциите на ЕС, като заяви, че те не са регистрирани в ООН.

„Опасявам се, че санкциите на ЕС не бяха твърдо основани на реалността. Те се основаваха на така наречените доказателства, но ЕС никога не е комуникирал с Китай дали тези доказателства са верни“, каза Ван.

„Отношенията между Китай и ЕС няма да излязат от релсите с една или две санкции“, каза той.

Санкциите напомниха на китайския народ „за дните, когато са били тормозени от европейски империалисти“, каза той.

„И като китайско правителство, ние трябва да поддържаме своя суверенитет. Ние имаме нашето национално достойнство, което трябва да защитаваме […] Ние трябва да отречем фалшификациите и дезинформацията“, добави той.

„Китай е надежден партньор на всички страни, а не системен съперник, търсещ конфронтация“, каза Ван и добави, че няма да има универсален модел, когато става въпрос за развитието на дадена държава.