Конференцията за Източното Средиземноморие е в задънена улица

"Санкциите на ЕС срещу Турция са като да отидете с клечка за зъби, за да одраскате слон“, казаха дипломатически източници. [EPA-EFE / OLIVIER MATTHYS]

Изискването на Европейския съюз за многостранна конференция за Източното Средиземноморие за облекчаване на напрежението в региона стигна до задънена улица, заяви дипломатически източник пред EURACTIV.com.

В светлината на нарастващото напрежение в Източното Средиземноморие председателят на Европейския съюз  Шарл Мишел предложи на срещата на върха на 1-2 октомври  да се организира многостранна конференция, която да включва всички участници в конфликта.

“Не става въпрос само за Турция. В Източното Средиземноморие има конфликти, спорове и много припокриващи се предизвикателства ”, каза Мишел на 2 октомври.

“Тази конференция може да разгледа въпроси, които се нуждаят от многостранни решения, включително границите на териториалните води, сигурността, енергетиката, миграцията и икономическото сътрудничество“, добави той.

Мишел покани върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да участва в организацията на конференцията.

EURACTIV обаче научи, че проектът не е напреднал.

“Египет отказа да седне на една маса с Турция, а също и с Израел”, каза дипломатически източник.

Говорителят на ЕС Петер Стано наскоро заяви, че предприетите до момента инициативи са на техническо ниво, но EURACTIV е информиран, че Египет не е откликнал на нито една инициатива, организирана от Борел.

Същите източници  признаха, че въпросът бил “конфликтна точка” на последната среща на върха на 10 декември.

Критиците казват, че предложението на Мишел е било твърде нереалистично от самото начало, тъй като е подценило дългогодишната чувствителност по темата в региона.

Турция: да одраскаш слон с клечка за зъби

На последната среща на върха лидерите не заеха твърда позиция срещу Турция заради проучвателната й дейност в спорни териториални води в Източното Средиземноморие.

Те решиха да добавят нови имена на лица и компании към черния списък и отложиха дискусиите за всякакви по-строги стъпки до март.

“Санкциите на Европейския съюз срещу Турция са като да отидете с клечка за зъби да одраскате слон“, каза дипломатически източник.

Източниците казаха, че е имало натиск да се добавят имена на лица преди края на годината, но най-вероятно няма да са политици. “Германците, италианците и испанци те заявиха, че няма да се съгласят на санкции“, казаха източниците.

За разлика от Брюксел, Вашингтон наложи санкции на висшия турски орган за обществени поръчки и развитие, неговия председател и трима други служители заради придобиването на руските системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2019 г.

Източниците казаха, че за първи път подобни санкции се налагат от Съединените щати на съюзник от НАТО. “Турция беше силно разтърсена. Анкара няма да коленичи, но случилото се беше грубо ”.

“Реджеп Тайип Ердоган не се разбира с руснаците, но от друга страна, опитайте се да убедите американците и европейците, че ще се противопостави на Москва“, добавят източниците.

След санкциите на САЩ Ердоган проведе разговор с Мишел по искане на Турция. След това турският президент излезе с изявление, в което изразява надеждата си да обърне “нова страница“ в отношенията между ЕС и Турция.

“Надяваме се, че ЕС ще приеме конструктивно и предпазливо отношение към Турция“, каза Ердоган и добави, че миграционното споразумение между ЕС и Турция от 2016 г. може да бъде отправна точка за създаване на по-положителен импулс.

EURACTIV научи, че Брюксел е изненадан от внезапния “мек подход“ на Ердоган.

В интервю за гръцкото списание “To Vima” гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че е очаквал повече от последната среща на върха на ЕС и каза, че германската политическа система и обществото са наясно с турската агресия и абсурдност по определени въпроси.

“Има обаче голям проблем с настоящото германско правителство по отношение на миграцията. Това, което се случи през 2015 г., подейства като травма, затова всеки риск, свързан с това, е преувеличен в техните очи “, каза той.

Той смята, че Берлин продължава със стереотипи като „Ердоган няма да бъде там завинаги, така че нека да търпим случващото се днес с оглед на по-добро бъдеще, което математически ще дойде“.

Неговият турски колега Мевлют Чавушоглу реагира в Tуитър, като призова Дендиас да спре да търси помощ от други.

“Скъпи Нико, ето няколко приятелски съвета за новата година – спрете да търсите помощ от други и да наранявате достойнството на гръцкия народ. Май 2021 г. ще бъде годината, в която ще уреждаме различията си по справедлив начин, като говорим директно, искрено и искрено “, туитна Чавушоглу.