Коронавирусът заплашва търговската сделка ЕС-Китай през 2020 г.

Турист с маска пред Триумфалната арка на Шанз-Елизе в Париж на 4 февруари 2020 г. Коронавирусът, който тръгна от Ухан, Китай, се е разпространил във всички 31 провинции на страната, както и в други държави по света. [EPA-EFE/IAN LANGSDON]

Сключването на търговската сделка между ЕС и Китай през тази година може да бъде “истинско предизвикателство” и коронавирусът ще затрудни още повече процеса, тъй като ще принуди двете страни да отменят кръга от преговори, предупреди Търговската камара на ЕС в Китай.

ЕС и Китай се договориха миналата година да подпишат сделката през 2020 г. Но бавният напредък, постигнат след 2012 г. и над 25 кръга преговори, може да бъде допълнително затруднен от разпространението на коронавируса. “Ще бъде истинско предизвикателство да изчистим противоречията”, още повече че страните няма да пътуват за преговорите, каза Йорг Вутке, президент на Търговската камара на ЕС в Китай.

Двете страни се срещнаха в Брюксел на 16-17 и 20-21 януари, а следващата среща лице в лице е насрочена за 4 и 6 март. В последния кръг бяха обсъдени ревизираните оферти, разменени през декември и бяха направени коментари за по-нататъшни подобрения.

Разговорите бяха фокусирани върху дисциплините, приложими към държавните предприятия, устойчивото развитие, по-специално върху климата и свързаните с труда разпоредби, както и върху механизма за разрешаване на различията в тази област.

Предвижда се вицепремиерът на Китай Лю Хъ да посети Брюксел на 20-21 февруари за икономически диалог, но посещението му все още е под въпрос, казаха представители на ЕС.

Вутке обясни, че европейския бизнес е на тъмно за това какви са пречките в преговорите за инвестиции, въпреки честите им контакти с делегацията на ЕС в Китай и служителите, участващи в процеса на преговори. “Това е като черна кутия”, каза той. Той подчерта, че европейските компании “наистина искат” търговската сделка.

Но за бизнеса е по-важно да постигне “добра” сделка, отколкото да я сключи навреме за среща на върха ЕС-Китай, планирана за 14 септември в Лайпциг, Германия.

Той каза още, че Европа трябва да се “отдалечи” от преговорите, ако китайските колеги не постигнат напредък в премахването на бариерите пред чуждестранните инвестиции, което е едно от ключовите изисквания на ЕС. След като през март миналата година Европа определи Китай като стратегически конкурент, ЕС засили натиска си върху Пекин за справяне с нелоялните търговски и икономически практики, особено индустриалните субсидии и принудителния трансфер на технологии.

“Краят на наивността е основна стъпка напред”, каза Вутке.

20 000 души са заразени с коронавируса в световен мащаб. Вирусът е причинил 426 смъртни случая. Това също повлия сериозно на китайската икономика, тъй като комунистическата партия реши да затвори фабриките в цялата страна, а гражданите остават у дома, което се отразява на вътрешното потребление.

Очаква се МВФ да понижи прогнозата си за Китай, твърдят официалните представители. Според Вутке новият вирус може да изтрие икономическия ръст на Китай през първото тримесечие, а ръстът на продукцията за цялата година може да падне под 6%. Но той очаква, че през втората половина на годината Китай ще опита да компенсира загубите от началото на 2020 г.