Корупцията в Сърбия се разследва, когато Вучич разреши

Александър Вучич и министъра на отбраната Небойша Стефанович, на 24 септември 2020 г.. [EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC]

След тригодишно мълчание Сръбската служба за борба с организираната престъпност беше включена в разследването на твърденията за корупционни сделки в сръбски оръжеен завод. Очевидната причина бе изпадането в немилост на министъра на отбраната Небойша Стефанович.

Сръбските антимафиоти се включиха в разследването на държавната компания „Крушик“, която е подозирана в сключването на неизгодни сделки с частни търговци на оръжие, сред които и фирмата на бащата на бившия министър на вътрешните работи Небойша Стефанович. По случая досега е водено досъдебно производство, се казва в кратка информация на Танюг.

Сега специалното антимафиотско звено в полицията трябва да разследва твърденията, че частната компания ГИМ, свързана с бащата за настоящия министър на отбраната Небойша Сефанович и бивш вътрешен министър, е купувала оръжия на преференциални цени от „Крушик“.

За аферата „Крушик“ се заговори преди близо две години. През септември 2019 г. служителят в държавния завод Александър Обрадович бе арестуван на работното си място в завода във Валево,  Той бе обвинен, че е издал служебна тайна, тъй като доставил на журналисти документация, която сочи за злоупотреби в дейността, свързана с износа на оръжие.

Обрадович прекара три седмици в затвора, а след това два месеца под домашен арест. Той бе пуснат на свобода на 18 декември 2019г. след протести и петиция за неговото освобождаване, подписана от 25 хиляди граждани.

Разследване на Балканската мрежа за разследваща журналистика разкри през 2018 г. показа, че Бранко Стефанович е бил посредник в оръжейните сделки между „Крушик“ и частна компания в Саудитска Арабия. Фирмата ГИМ е купувала оръжия на по-ниска цена дори от сръбските държавни компании, търгуващи с оръжие. Небойша Стефанович бе вътрешен министър от 2014 до 2020 година.

Междувременно бащата на Небойша Стефанович – Бранко Стефанович, почина от Ковид-19 през 2020 година.

Едва след проверка на Военната агенция за сигурност за сигурност (ВБА) и Агенцията за сигурност и информация (БИА) прокуратурата поиска специално разследване на случая от антимафиотското звено в полицията.

Аферата „Крушик“ бе спомената в доклада на Европейския парламент за Сърбия, който бе публикуван през март. В него се обръща внимание, че в Сърбия не са разследвани няколко крупни афери, свързани с корупция по високите етажи на властта. Посочени бяха аферите „Крушик“, „Телеком Сърбия“, „Савамала“, „Йованица“.

Небойша Стефанович бе един от най-близките сътрудници на сръбския президент Вучич, но през последните месеци бе подложен на силна негативна кампания от сръбските таблоиди, които действат като бухалки на властта на Вучич.

Той бе обвинен, че като на министър на вътрешните работи е подслушвал Вучич и е правил заговори срещу него. Извън това е заподозрян в криминални връзки с т.нар. група на Беливук, която е престъпна група от наркотрафиканти.

Стефанович подаде оставка от ръководството на Сръбската прогресивна партия. Тогава се спекулираше, че не е известно каква ще бъде съдбата му като министър на отбраната. Според анализатори властта на Стефанович в Белград е станала твърде голяма, за да бъде толерирана от Вучич.

По същото време серия експлозии разтърсиха друг завод за оръжие в Сърбия рано сутринта в петък, което е свидетелство продължаващото безхаберие в сръбската оръжейна промишленост. Инцидентът стана в завода за боеприпаси „Слобода“ в Чачак. За щастие няма убити работници, след като нощната смяна от 80 души бе успешно евакуирана. При подобен взрив през 2003 г. загинаха трима работници в същия завод, а взрив имаше и през 2010 година, но жертви нямаше. Все още не е известна причината за експлозията.

Сръбският президент Александър Вучич оцени щетите на 1,5 – 2 милиона евро. Анализатори посочват, че взривовете са станали в склад за готова продукция, а не в производствените цехове, което е спасило живота на хората.

Води се разследване за причините на инцидента. Може би някой ще трябва да поеме отговорността и това ще бъде, без изненада този път, настоящият министър на отбраната Небойша Стефанович.