Косово обвини Сърбия, че заплашва регионалната стабилност

В интервю за италианския вестник "Ла Република" Курти осъди инвазията на Русия в Украйна и нейния дестабилизиращ подход в други съседни страни като Молдова и Грузия. [EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI]

Премиерът на Албания Албин Курти повтори предупредителните си призиви към Европейския съюз и НАТО за потенциални заплахи за стабилността на Западните Балкани, произтичащи Сърбия, която е най-близкия съюзник на Русия в региона.

В  интервю за италианския вестник  „Ла Република“  Курти осъди инвазията на Русия в Украйна и нейния дестабилизиращ подход в други съседни страни като Молдова и Грузия. Той предупреди, че сръбският президент Александър Вучич е „марионетка на Кремъл, която имитира Русия“ в подхода си към региона.

„Съветският съюз се превърна в октопод с Руската федерация в центъра, а пипалата му се простират в Донбас, Крим, Приднестровието, Южна Осетия. Бивша Югославия е октопод със Сърбия в центъра, Република Сръбска в Босна и Херцеговина и сръбски политически субект в Черна гора, който не признава независимостта на страната, и незаконните структури в северната част на Косово“, коментира Курти.

Премиерът обърна внимание на политиката на Вучич за укрепване на отношенията с Русия, като същевременно пренебрегва оплакванията на снизходителния Европейски съюз, въпреки че Сърбия е фаворит за присъединяване към блока.

„Сърбия иска парите на Европа и оръжията на Русия“, каза той, като припомни за съвместното военно учение на Русия-Сърбия-Беларус миналата година в противоречие с учението на НАТО в Западните Балкани.

„Миналата година Косово участва в най-голямото учение на НАТО – Defender Europe 2021, с 350 войници. Вместо това Сърбия участва заедно с Русия и Беларус в Славянски щит 2021“, припомни Курти. Той призова ЕС и НАТО да дадат приоритет на интеграцията на страната му и в двете организации за повишаване на регионалната стабилност.

Сърбия отказа да осъди руското нахлуване в Украйна и отказа да наложи санкции на Русия въпреки задължението си да приведе външната си политика и политика на сигурност към тези на ЕС, преди да стане член. След натиска на ЕС, Сърбия  се съгласи да подпише резолюция на ООН, осъждаща руската агресия, но у дома Вучич  омаловажи този факт и никога не е осъждал категорично Русия публично.

Нахлуването на Русия в Украйна се случи в разгара на предизборната кампания за парламентарните, президентските и местните избори в Белград, насрочени за 3 април. От началото на войната в Украйна президентът на Сърбия Александър Вучич предпазливо балансира между Запада и Изтока, въпреки че използва войната, за да засили и без това доминиращото си присъствие във всички медии.

В проруски ориентираното обществено мнение сближаването с ЕС няма да бъде най-популярното политическо послание преди изборите. Докато в цяла Европа се проведоха масови митинги в подкрепа на Украйна, в Белград се състоя масов протест в подкрепа на Русия.

Сърбия преговаря за членство в ЕС от 8 години и е единствената страна в Европа, освен Беларус, която не се е присъединила към санкциите на блока срещу Русия. Въпреки че властите в Белград продължават да твърдят, че Сърбия няма да се присъедини към санкциите на ЕС, последното развитие на събитията показва, че в предстоящия период от „менюто“ на вече приетите ограничителни мерки на ЕС срещу Русия Сърбия ще избере тези, които нанасят най-малко вреди на добрите отношения с Москва.