Кремъл: Отбранителната способност на Сърбия много зависи от Русия

Захарова заяви, че „по странни обстоятелства всички, които бяха нападнали Сърбия, сега се присъединяват към НАТО“. [EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV]

Отбранителната способност на Сърбия зависи до голяма степен от Русия, заяви в сряда говорителката на външното министерство Мария Захарова.

„Отбранителната способност на Сърбия през последните 20 години зависи до голяма степен от това колко бързо Русия ще реагира на външните заплахи срещу тази южнославянска страна“, написа Захарова в профила си в Teлеграм.

Тя коментира изявлението на адмиралът от НАТО Робърт Бърк, който каза, че Алиансът подкрепя реформите в Сърбия, насочени към укрепване на отбранителната способност на страната. Захарова заяви, че „по странни обстоятелства всички, които са атакували Сърбия, сега се присъединяват към НАТО“.

„Ако Бърк е добре запознат с историята, тогава неговото изявление приветства доставките на руско въоръжение (напр. противотанковия комплекс „Корнет“) и е искрена надежда, че това ще попари намеренията на онези в Алианса, които предизвикват проблеми в Балканите“, каза Захарова.

През декември президентът Александър Вучич обяви, че след няколко месеца Сърбия вече няма да бъде лесната мишена, като  подчерта, че са направени „значителни“ покупки на въоръжение за сръбската армия.

След среща с военните командири в Ниш, в централна Сърбия, президентът посочи, че ситуацията със сигурността се усложнява в световен и регионален план и че е „ясно“, че Сърбия ще трябва да подобри своите отбранителни способности.

„На срещата беше представен план за въоръжение за периода 2022-2027 г. Командирите предложиха огромни инвестиции и е ясно, че към годишния военен бюджет ще трябва да бъдат добавени още поне 500 милиона евро. Те поискаха 700 милиона евро повече от тази или миналата година“, обясни президентът.

На 2 декември медиите съобщиха, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и сръбският вътрешен министър Александър Вулин са се договорили да разширят и засилят военното сътрудничество между двете страни на среща в Москва.